10-05-09

De zwartekraai (corvus corone)

zwarte kraainest zwartekraaiDe zwarte kraai leeft meer solitair dan roeken en kauwen. Het zijn intelligente vogels die zich makkelijk aanpassen aan verschillende soorten eten, ze zijn van alle markten thuis maar wel vrij schuw en duidelijk moeilijker te benaderen dan kauwen. Ze eten wormen, insecten, fruit, zaden, keukenafval, eieren en jonge vogels. Ze zijn meestal in paren te zien, meer zelden in wat grotere groepen, vooral op weide en akkerbouwland, niet in dichtbegroeid landschap. Kraaien hebben een slechte reputatie als jagers van kleine vogeltjes en nestenplunderaars en werden om die reden in het verleden genadeloos vervolgd. Je kunt ze echter ook zien als een natuurlijke predator van vogelpopulaties. Je ziet ze ook geregeld pikken aan doodgereden dieren langs de rand van de snelweg.Het nest wordt vanaf maart in de vork van een boomtak gebouwd door beide ouders; de eieren worden door het vrouwtje uitgebroed. Ze nestelen niet in kolonies, zoals roeken en kauwen doen. De eieren zijn glanzend blauwgroen met donkere vlekken. De 3 tot 4 eieren worden ongeveer 18 dagen bebroed. Beide ouders voeren de jongen, die na een 30 dagen uitvliegen