23-06-11

De evolutie van de wandelende tak ( Phasmida Geant )

evolutie,wandelende,tak,phasmida,geant,

De evolutie van de wandelende tak ( Phasmida Geant ) hier is dit reusachtig insect (30 cm overmeten ) en is afkomstig van de Papoea eilanden.Lange tijd werd aangenomen dat insecten slechts één keer vleugels hebben ontwikkeld.Maar wandelende takken,zo menen weterschappers nu,hebben hun vleugels in de afgelopen driehonderd miljoen jaar verschillende malen verloren en steeds weer opnieuw ontwikkeld.Er bestaan twee typen wandelende takken:vleugelloze en-deels-gevleugelde.Bioloog Michael F. Whiting heeft DNA van 37 soorten geanalyseerd en ontdekte dat hun vleugelloze  voorouders zo,n 250 miljoen jaar geleden vleugels hebben ontwikkeld. Daarna zijn wandelende takken hun vleugels weer kwijt geraakt en hebben ze deze minstens vier keer opnieuw ontwikkeld,aldus Whiting,maar de genen voor de vleugels zijn nooit verloren gegaan,ook al kwamen de vleugels zelf fysiek niet tot uiting.De genen schakelen in of uit,al naar gelang de omstandigheden.Bron tekst Nationaal Geographic November 2003.            

20-06-11

Het boterbloempje (Pseudopanthera macularia)

boterbloempje,geel,vlindertje,ruig,open,bossen

 
 Een zeldzame is het boterbloempje,een soort die vooral voorkomt in bosachtige gebieden in Belgie,Nederland..De vlinder verschijnt vanaf half april en is tot juli te zien.Daarbuiten slechts af en toe een waarneming.Op de vliegplaatsen kan de soort heel gewoon zijn, bij zonnig weer worden soms honderden exemplaren tegelijk waargenomen.Deze soort 
overwintert als popje in de grond of in de compostachtige
bovenlaag.Het vlindertje is vooral te vinden in bossen en heiden ook struwelen en ruige graslanden.De waardplanten zijn kruidachtigeplanten,zoals de witte dovenetel,de bosandoorn,de kattedoorn,en ook wel muntesoorten.

18-06-11

Het Knoopkruid ( Centaurea jacea )

knoopkruid,vochtig,grassig mauve,gespleten

Het Knoopkruid is een kruidachtige plant uit de asteraceae.In Belgie en Nederland is deze sterke en algemene plant te vinden op verlaten plaatsen,spoorwegbermen enz.Deze overblijvende plant wordt tot 70cm hoog.De bovenste bladeren staan afwisselend langs de stengel,de onderste zijn meestal gespleten.De bloemenhoofdjes zijn tot 3 cm breed.De bloeiperiode loopt van juni tot in de herfst.Deze soort groeit op vrij vochtige voedselrijke grond, met voorkeur op leemachtige grond.De bestuiving vindt plaats door insecten. 

05-06-11

Palmlelie (yucca) foto 2

 tropich,groen,witte,klok,vormig,warm

Palmlelie of yucca is een succulente van meerjarige planten die van nature voorkomen in Amerika.Daarnaast wordt het woord (yucca) ook gebruikt om een plant uit dit geslacht aan te duiden die. Het geslacht bestaat uit een 20-tal soorten de grote wisselt van kleine struiken tot bomen. De soorten komen allen van nature voor in warme en droge gebieden in. De planten hebben in het algemeen dikke, leerachtige bladeren eindigend in een scherpe punt. De bloemen zijn meestal wit.Yucca's worden vaak gekweekt als tuin of sierplant.

03-06-11

Het Marietteklokje ( Campanula medium ) foto 2

voedingsrijke,bodem,aarde,kalk,nitraat

Het Marietteklokje ( Campanula medium ) is een tweejarig, kruidachtige plant uit de klokjesfamilie.Je vindt het klokje in gans Europa en is een van de meest voorkomende soorten uit zijn geslacht.De plant wordt ongeveer van 40 tot 70cm hoog. De grote klokjesvormige bloemen staan dicht aan de steel en bedekken een groot deel van de plant.In het eerste jaar vormt de plant een bladrozet,en in het tweede jaar groeit de stengel met de bloemen. De plant bloeit van mei tot juli en soms langer.De plant geeft de voorkeur aan een voedingsrijke bodem.Wil je alle fotos zien,ga rechts naar archieven 06 - 2011.  

Het Marietteklokje (Campanula medium) foto 1

mariette,klokje,blauw,behaard,bleek

Het Marietteklokje is een tweejarig, kruidachtige plant uit de klokjesfamilie.Je vindt het klokje in gans Europa en is een van de meest voorkomende soorten uit zijn geslacht.De plant wordt ongeveer van 40 tot 70cm hoog. De grote klokjesvormige bloemen staan dicht aan de steel en bedekken een groot deel van de plant.In het eerste jaar vormt de plant een bladrozet,en in het tweede jaar groeit de stengel met de bloemen. De plant bloeit van mei tot juli en soms langer.De plant geeft de voorkeur aan een voedingsrijke bodem.Wil je alle fotos zien,ga rechts naar archieven 06 - 2011