16-04-11

De huisjesslak (cepaea nemoralis)

Cepaea nemoralis (850 x 625).jpg

Het lichaam van een slak bestaat voor een heel groot deel uit water, de slijmerige huid zorgt er bij landbewonende slakken voor dat de dieren niet uitdrogen. De belangrijkste functie van slijm ligt echter in de voortbeweging. Het zorgt er als het ware voor dat de weg geplaveid wordt, waardoor het dier zich al glijdend gemakkelijk over het substraat kan voortbewegen. Naast het vochtgehalte zijn slakken ook zeer gevoelig voor andere omgevingsinvloeden zoals temperatuur,en het zoutgehalte omdat dit van zeer grote invloed is op de vochthuishouding van hun waterige lichaam.De landbewonende soorten zoeken plaatsen op waar de relatieve luchtvochtigheid hoog is. Daarom leven veel soorten verscholen in de vegetatie, onder afgevallen bladeren of dood hout, onder stenen, in spleten. De meeste soorten mijden de zon hoewel een aantal zich heeft aangepast aan een leven in een droge en hete omgeving. Veel soorten zijn vooral of zelfs alleen 's-nachts actief of komen tevoorschijn na een regenbui.De foto van slakkeneieren is hier onder te zien.

Commentaren

Hei

Bedankt voor de info over de slakjes, we hebben er thuis zeer veel in de struiken zitten, en mijn dochtertje haar lievelingsdier is dan ook een slak. Alleen pakt ze ze steeds in een potje, (zonder deksel) en geeft ze ze eten (blaadjes) . S'morgens zijn de slakken meestal verdwenen.
Nice picture , trouwens
groetjes

Gepost door: melissa | 18-04-11

Reageren op dit commentaar

Hei natuurmanjak, ik heb er al verschillende blogjes gemaakt, en bij deze is het ontwerpen natuurlijk ook een hobby, maar je hebt 100% gelijk, ik heb het zo nog niet bekeken. Bedankt dat je me erop wijst groetjes Melissa

Gepost door: melissa | 18-04-11

Reageren op dit commentaar

Ik vroeg mij af wanneer het seizoen van de slakken is?
Ik moet er les WO over geven en heb er 18 nodig..

Gepost door: Evy | 20-04-11

Reageren op dit commentaar

Wel Evy,altijd welkom op mijn natuurblog,en ja
het slakken seisoen is reeds een paar weken begonnen.
En je moet er achtien hebben,van wat moet je er achtien
hebben ! Vraagt u maar,maar laat uw mail adres achter
als je wil...
Groetjes van mij...Guido...natuurmanjak...
Misschien ben je ook geinterseerd in vleesetende planten.
je mag alles vragen wat je wil zie waar ook ter wereld,
de taal speeld geen rol ....
o

Gepost door: natuurmanjak | 20-04-11

De commentaren zijn gesloten.