28-11-09

De geschubde inktzwam ( coprinus comatus)

inktzwam xxDe geschubde inktzwam is een van de meest voorkomende van de honderd soorten inktzwammen. Nooit in mijn leven zag ik zo een grote geschupte inktzwam, ik ben niet rap verbaast maar nu stond ik perpleks wat ik reeds in de verte had zien staan,een zwammetje van efkes veertig centimeter hoog,en de hoed was ongegeveer dertien centimeter doorsnee,ik heb de zwam zeker een half uur bestudeerd en bezien,dat kom je maar een maal in je leven tegen !!!!!! prachtig !!!!!

21-11-09

Wat dacht je van deze zwam!

zwam x xpaddestoelen xxWat een prachtig natuur monument,de moeite waard om eens te bewonderen.De zwam staat op een afgezaagde populier,ongeveer op zoeen drie meter hoogte,hij stond op het nippertje om er bij te komen om de paddestoel te fotograferen.

13-11-09

De brede latyrus (lathyrus latifolius)

breedbladige  latyrus xbreedbladige  latyrus xxDe brede latyrus is een klimplant met brede bladeren,en een tot 3 m lange stengels die over de grond kruipen. De bladeren hebben een gevleugelde bladsteel en bestaan uit twee lintvormige blauwgroene deelblaadjes.De plant bloeit van mei tot augustus. De bloemen bloeien met vijf tot tien stuks in trossen. De bloem is van karmijnrood tot wit bloeiend. De vruchten zijn lange, gladde bruine peulvruchten.De brede lathyrus komt voor in belgië,waar deze soort ingeburgerd is.Zij komt voor in graslanden, wegbermen en struikgewas.Er is ook welriekende lathyrus (Lathyrus odoratus) ...

10-11-09

De schubbige bundelzwam (pholiota squarrosa)

bundelzwamzwamDe schubbige bundelzwam is een paddenstoel uit het geslacht Strophariaceae. De paddenstoel groeit op levend hout en is een soort parasiet..De brede hoed is in het begin bol, maar is later uitgespreid. De hoed en de steel zijn lichtgeel en bezet met bruine schubben. De steel is overal even dik. Het gele vlees heeft een opvallende geur van radijs.Meestal wordt de schubbige bundelzwam gevonden van september tot december. Hij groeit in groepen op de wortelvoet van loofbomen,en minder vaak op naaldbomen.De zwam is het een algemeen voorkomende soort, in bossen, parken, paatsen met omgezaagde bomen. De schubbige bundelzwam bevat een op het maag-darmstelsel werkend vergif dat na het koken verdwijnt,maar eet hem liever niet!