28-10-09

Nooit zag ik zo veel vliegenzwammen!

vliegenzwam xvliegenzwam xxinformatie pijl .Nooit zag ik zo veel vliegezwammen, duizende,en dan noch op een plaats waar ik ze zeker niet verwachte.

24-10-09

Het kaalknopkruid (Galinsoga parviflora)

kaalknopkruidkaalknopkruid xHet kaalknopkruid is een plant die behoort tot de Asteraceae). Kaal knopkruid komt voor op zandgrond en wordt beschouwd onkruid. De soort komt uit Midden-Amerika. Vermoedelijk is de plant ergens begin van de voorige eeuw uit een Duitseplantentuin ontsnapt om zich van daaruit in het wild verder te verspreiden.De eenjarige plant wordt 20-60 cm hoog en heeft kruisgewijs geplaatste bladeren. De bladeren zijn lichtgroen tot groen en hebben weinig haartjes.Het kaal knopkruid bloeit van juni tot de herfst met 5 mm grote, kegelvormige bloemhoofdjes, die bestaan uit gele buisbloempjes en vijf witte, driepuntige lintbloempjes. Soms ontbreken de witte lintbloempjes

20-10-09

De wilde liguster (liguster ovalium)

wilde ligusterliguster yyDe wilde liguster is een snelle groeier die in de winter afhankelijk van de temperatuur zijn bladeren behoudt. Omdat de plant ook goed tegen snoeien kan, wordt deze veel gebruikt in heggen. De wilde liguster bloeit van juni tot augustus en heeft zwarte besjes die bij vogels populair zijn.De geur van de bloemen van de liguster kan overweldigend ruiken. Bij regelmatig gesnoeide heggen zal de liguster echter meestal niet of met slechts enkele bloemen bloeien. Ongesnoeid is hij soms tot 5 m hoog.De liguster is voor mensen giftig.

19-10-09

De Hondsroos (rosa canina)

Rosa canina hondsroosRosa canina hondsroos xxDe Hondsroos komt in de wilde natuur van bijna gans Europa voor.De struik wordt 1 tot 3 meter hoog. De bladeren en zijn groen of soms roodachtig. De stekels zijn grotendeels gebogen.De hondsroos bloeit in juni en juli met 4-6 cm grote, witte of roze bloemen.Op de twede foto is vrucht een ovale, rood-oranje, tot 2 cm grote rozenbottel.Deze roos komt voor op voedselrijke, niet te zure, niet te donkere plaatsen, Door zijn stekels beschermt hij zichzelf tegen vraat. De hondsroos komt voor in bosranden, heggen en in struikgewas. De bloemen worden door bijen bestoven, de bottels worden graag gegeten door allerlei vogels.

17-10-09

De Mispel ( mispilus germanika)

mispel .mispel  ..Het waren de romeinen die de mispel uit klein azië naar europa brachten. Mispels groeien aan kleine, struikachtige bomen. Nu zie je ze nog nauwelijks omdat ze nog maar zelden aangeplant worden. Helaas want in het voorjaar bloeit deze stuik of boompje rijk en is dan beladen met grote witte bloemen die bovendien nog aantrekkelijk geuren. De vruchten zijn in de herfst als ze overrijp zijn bijzonder lekker! zichzelf, dus zijn twee exemplaren voor de bestuiving en vruchtzetting niet nodig.Mispels zijn super lekker, hebben een laxerende werking en helpen bij menstruatiepijnen!Mispels zijn oude, europese vruchten die de laatste jaren een beetje in de vergetelheid geraakt zijn. Vroeger was de mispel algemeen bekend en werd hij in heel veel tuinen aangeplant om bovenstaande reden.

08-10-09

Schijndood maar niet dood ???

kikkers die plots leven xtwee dagen later xEn plotseling kwamen ze uit een soort verdoving,precies of ze ontwaakten en er leven in kwam.Ik heb de kikkers de vrijheid gegeven,en op de twede foto zie je het resultaat,kikkereiren.

Hoe bedriegelijk! dode kikkers.

kikkers onderwater xkikker uit het water xMaanden geleden stond ik aan een klein vijvertje,en wat zie ik daar?Schijnbaar een paar dode kikkers.Ik haal ze uit het water,en leg ze in het gras,ze bewegen niet, maar ik neem ze terug in mijn handen - lees verder op de volgende fotos hierboven?

07-10-09

De Heilige Antonius. (klik info,geluid aan)

H Antoneinformatie pijl .In katholieke kringen wordt Antonius aangeroepen om verloren zaken terug te vinden,door de Antonius te aanroepen en er stellig in te geloven dat de heilige man je zal helpen! Als het voorwerp of je geluk of eender wat is terug gevonden moet men de Heilige Antonius bedanken. De teunisbloem is naar hem vernoemd omdat die rond zijn feestdag 13 juni bloeit. In Hamont-Achel België wordt Sint Antonius van Padua vereerd sedert 1493. Tijdens de Franse revolutie werd de plaats van verering, het klooster van de Franciscanessen in het Catharinadal, vernield. Het beeld van de heilige werd gered en overgebracht naar de parochiekerk. Elk jaar op de zondag na de dertiende juni (naamfeest) wordt het beeld even teruggebracht naar het Catharinadal. Het gaat gepaard met een processie en een ommeganck die een historisch en een religieus gedeelte bevat. In de namiddag is er een spontaan dorpsfeest in een verkeersvrij centrum.Hier bij wil ik de H. Antonius bedanken,wat voor wonderbare dingen hij reeds deed voor mij,en noch zal doen,want ik geloof muurvast in die Heilige.Deze afbeelding is 30cm doorsnee, en is gemaakt in email in 1901.