25-07-09

De puntwederik (lysimachia punctata)

Puntwederik (Lysimachia punctata)xxPuntwederik (Lysimachia punctata)2xDe puntwederiK is een overblijvende plant.De plant wordt ingedeeld bij de sleutelbloemfamilie.Ze wordt gebruikt in de siertuinen en is ook verwilderd. De lysimachia wordt wordt tot 1m hoog, heeft rechtopstaande, zacht behaarde stengels De bladeren zitten in kransen van drie tot vier bladeren bijeen. De puntwederik bloeit van juni tot augustus met gele tot 3 cm grote bloemen. De bloemen zitten met twee tot acht bij elkaar in schijnkransen in de bladoksels.De plant groeit best in moerasachtige grond. Duits: Punktierter Gilbweiderich Engels: Whorled loosestrife, Yellow loosestrife Frans: Lysimaque ponctuée

19-07-09

Lijsterbes & wilde rozen in de wilde natuur!

lijsterbes 1xwilde natuur 1informatie pijl .De schitterende natuur !

De wondklaver (anthyllis vulneraria)

wondklaver 1 xywondklaver 2 xDe wondklaver is een plant uit de vlinderbloemenfamilie,die zich vaak als eenjarige plant gedraagt.Het is een erg variabele soort: soms kruipt hij, soms groeit hij rechtop. De plant is bedekt met zilverkleurige haartjes. De bloem is normaal gesproken geel, maar kan ook oranje, rood of roze zijn. Aan zee komt zelfs een witte variant voor.De plant vormt bolvormige hoofdjes met een doorsnede van 4 cm, die van mei tot de herfst bloeien. Het blad is geveerd. De vrucht van de wondklaver is een platte peul van 3 mm lang.De wondklaver komt voor op droge zand en in kalkhoudende grond.Belgie is de wondklaver vrij zeldzaam.

18-07-09

De blauwe knoop (succisa pratensis)

blauwe knoopBLAUWEKNOOP XDe blauwe knoop is een vaste plant uit de kamperfoelieachtigen . De plant staat op de Belgiese rode lijst van planten, als zeldzaam voorkomend en sterk afgenomen. De blauwe knoop is te vinden in de gematigde gebieden van Europa en wordt ook als sierplant gebruikt. De plant wordt tot 30 cm hoog en vormt een bladrozet.De blauwe knoop bloeit van juli tot september, zoals de naam al zegt, met grote blauwe bloemen. De bloemhoofdjes zijn bij het begin van de bloei half bolvormig en worden later bolvormig.De plant wordt gerekend tot de zogenaamde afweerkruiden. Ze zou afweer bieden tegen hekserij.

17-07-09

Het wilgenroosje (Chamaenerion angustifolium)

wilgenroosje 1xwilgenroosje 2 xWilgenroosje ! Deze mooie plant met prachtige bloemen Zijn machtig om ze te zien staan in een grote groep. De latijnse naam angustifolium betekent smalbladig. Kijk maar eens naar de jonge wilgenroosjes, de blaadjes lijken inderdaad op die van de wilg.Het smalbladig wilgenroosje is de mooiste in zijn soort.De plant is te vinden in bosranden en open plekken van juli tot september

De witte honingklaver (Melilotus altissimus)

WITTE HONINGKLAVER 1XWITTE HONINGKLAVER 2De witte honingklaver. Deze klaver soort groeid hier ook in de tuin,als je deze plant bekijkt is het wel een mooi plantje.De tweejaarlijkse klaver staat in ruigten en wordt meestal recht gehouden door andere planten,en is rijk aan nectar !!!

16-07-09

De bosrank (clematis vitalba)

wilde klematis xwilde klematis 2 xDe bosrank is een vaste plant uit de ranonkelfamilie.Het is een klimplant die voorkomt in bossen en kreupelhout op kalkhoudende gronden. De stengel kan tot 6 cm dik worden.Hier in wallonie is de plant te vinden langs snelwegen die vol staan met struelen, heesters en bomen, maar in de rest van het land komt de plant ook wel voor. De hoogte kan tot 30 m bedragen.Het blad is bleekgroen en geveerd. Er zijn drie tot negen gesteelde blaadjes, die hartvormig of eirond zijn.De plant bloeit in de okselstanden met pluimige bloemen,en dat van juni tot augustus. De bloemen verspreiden een onaangename geur en hebben een doorsnede tot 2 cm. De aan weerszijden viltige bloemdekbladen zijn groen aan de buiten- en wit aan de binnenkant.

12-07-09

Pastinaak (pastinaca sativa)

pastinaak xpastinaak xxPastinaak is op vele plaatsen verwilderd,en wordt ook wel eens witte wortel genoemt.Het is een plant uit de schermbloemenfamilie.Ze heeft een circa 20 cm lange wortel met een anijsachtige smaak. De pastinaak wordt doorgaans in de tweede helft van april gezaaid. Bij vroeger zaaien gaat de plant al in het eerste jaar bloeien. Pastinaak wordt pas in november geoogst.

De gehakkelde aurelia

gehakeldeaurelia xDe gehakkelde aurelia is een dagvlinder uit de familie van de parelmoervlinders. De vleugel lengte is tussen de 20 en 26 millimeterDe vlinder komt in heel europa voor en is een bewoner van bosranden en open plekken in het bos.De vlinders voeden zich niet alleen met nectar, maar ook met het sap van rot fruit.De vliegtijd is van maart tot en met november.Favoriete waardplant van de gehakkelde aurelia is de brandnetel. Ze leven in twee generaties

11-07-09

De blaassilene(silene vulgaris)

silene 1nachtsilene x xDe blaassilene de plant is familie van de anjers. Het is een in België en Nederland vrij algemeen voorkomende, 30-60 cm hoge plant die kan worden aangetroffen op matig voedselrijke grond,je vindt ze langs bermen of tegen hellingen,op grazige grond. De plant doet het best op een zonnige standplaats.De aan elke stengel hangen bloemen die dag en nacht open staan.Als de avond valt verspreiden de bloemen een aangename klavergeur, en trekken dan bijen en nachtvlinders aan. De bloeiperiode begindt in mei tot september. De vijf witte kroonbladen zijn diep ingesneden. De kelkbuis is sterk opgeblazen en gelig tot paarsachtig geaderd. Aan deze kelkbuis dankt de plant haar naam. De plant is vrij zelzaam,soms plaatselijk overvloedig aanwezig.

08-07-09

Het zeepkruid (Saponaria officinalis)

zeepkruidzeepkruid 222Terug een mooie plant zeepkruid.Deze plant werdt vroeger gebruikt om wol te wassen,als je de groene delen van de plant kookt brengt dat veel schuim voor, en daarom gebruikten ze vroeger deze plant om wol te wassen. De plant is algemeen te vinden op zandige gronden. Het zeepkruid (Saponaria officinalis)

02-07-09

Het roze vetkruid ( sedum spurrium)

vetkruid 1xvetkruid 23Het roze vetkruid is een tot 25 cm hoge, overblijvende plant uit de vetplantenfamilie. . De puntige kroonbladen van de bloem kunnen ook behalve roze ook wit zijn. De bloeiperiode valt in juli en augustus.De plant kent zowel bloeiende als niet bloeiende, kort behaarde stengels.

01-07-09

De wilde ridderspoor (consolida regalis)

ridderspoor 11ridderspoor 22De wilde ridderspoor is een geen vaste plant, maar ze behoord wel tot de ranokelfamilie. Het is een plant van matig voedselrijke, kalkhoudende vochtige grond. De plant komt voor in Europa maar zeer zelzaam. De plant staat op de rode lijst van planten als zeer zeldzaam en zeer sterk in aantal afgenomen.De wilde ridderspoor bloeit van juni tot augustus met meestal licht paarse grote bloemen.