30-06-09

Nostalgie !

wildetuinwildetuin 2En denken dat het hier vijftien jaar geleden een weide was,die er nu zo uit ziet! En och ja als kind was ik reeds een natuurliefhebber,jaren later droomde ik van mijn kinderjaren te laten herleven,en daar ben ik fantastich goed in geslaagt ! Duizende bomen geplant,grote vijvers gemaakt,een kiosk gemaakt,een watermolen gemaakt, dat brugje hier gemaakt,en het woord snoeien staat niet in mijn blog,in de mooie natuur wordt er niet gesnoeid,en zal nooit gesnoeid worden.

Bernagie (Borago officinalis)

P701bernagieBernagie ... Bernagie met zijn prachtige blauwe bloemen,is bij de ruwbladigen ingedeeld !!! alles van de plant is eetbaar en smaakt naar komkommer,daarom ook soms de naam komkommerkruid,de bloemen worden gebruikt om allerlij salades taarten en drankjes te versieren !!! Bernagie (Borago officinalis)

Goudsbloem (Calendula officinalis)

goudsbloem 1xxgousbloem 2xx De Goudsbloem is een eenjarige plant. De plant bloeid van juni tot October met oranje of gele bloemen. De bloemen hebben aan het einde van hun bloemblaadjes tandjes. De groene harig bladeren zijn gaafrandig. De stengel van goudsbloem is groen en vertakt, bedekt met haartjes. De plant wordt tussen 10 en 30 cm hoog.Dit is een van de bekenste geneeskrachtige planten.

29-06-09

Een doordenker !

Albert-Einstein.

28-06-09

De akkerwinde (Convolvulus arvensis)

akkerwinde yakkerwinde yy De akkerwinde is een plant die voor komt op grazige plekken, bouwland, langs wegen en langs de randen van verharde wegen.De stengels winden zich tegen de wijzers van de klok in op andere planten.Maar komt nooit hoger dan 30 cm.De bloem is roze en heeft aan de buitenkant donkerdere strepen. De bloemen hebben een doorsnede van 2 tot 3 cm.

Het penningkruid (lysimachia nummularia)

penningkruid 1penningkruid 2 2Penningkruid is een kruipende en groenblijvende vaste plant. Penningkruid is een plant van natte tot vochtige gronden langs beekjes en weiden,ook in natte bossen. De plant komt voor in gans Europa maar is nu over de hele wereld verspreid.De plant wordt tot 20 cm hoog en heeft kruipende wortelscheuten. De plant vermeerdert zich vegetatief doordat de kruipende stengels op de knopen wortels maken.De plant bloeit van juni tot augustus met gele tot 3 cm grote bloemen.Het is in de tuin een prachtige grondbedekker die door groeit onder de heesters door.

27-06-09

Kamperfoelie (chèvrefeuille)

geiteblad 1geiteblad 2De kamperfoelie ook wel geiteblad genoemd staat in volle pracht,en savonds is de zoete geur van meters ver te ruiken.Het is een geslacht van slingerplanten die in gans Europa voorkomen. De planten slingeren zich om andere planten en bomen heen.Ze zijn er in diverse kleuren, veel voorkomend is de roze-rode en geel witte vorm. De plant is vrij gemakkeljk te vermeerderen met winterstekken.Frans - chèvre-feuille - Italiaanse caprifoglio

De bezemstruik (spartium junceum)

bezemstruikbezemstruik 22De bezemstruik is een sterk vertakte plant uit de vlinderbloemenfamilie. De plant groeit op droge, zonnige hellingen en wordt elders gekweekt om de bloemen. De jonge takken zijn erg buigzaam,en ze dragen riemvormige bladeren. Soms zijn er echter bijna geen bladeren aanwezig.De bezemstruik heeft gele, grote bloemen die een zoete geur versprijden.De bloemen zijn tot 2,5 cm lang. Ze bevinden zich doorgaans aan het einde van de takken waar ze aren vormen. De bloemen bloeien het grootste deel van de zomer.De vrucht is een peul die eerst groen en behaard is. Later wordt de peul zwart en kaal. Elke peul bevat meerdere bruine zaden.

23-06-09

De wilde cichorei (cichorium intybus)

chicoreichicorei xxDe wilde cichorei is een overblijvende plant uit de asterfamillie. De plant wordt soms 1,20 m hoog, en meestal is de stengel vertakt. De bloemen zijn lichtblauw en bloeien de ganse dag door,in tegenstelling wat ze som elders geschreven staat. In België is de plant echter reeds lang aanwezig en waarschijnlijk door de Romeinen meegebracht.De plant vindtje langs wegbermen,de bloeiperiode is van juli tot augustus.

16-06-09

De gele hoornpapaver (glaucium flavum)

Glaucium-flavum 1Glaucium-flavumDe gele hoornpapaver is een plant uit de papaverfamilie. Het is een plant die je zelden tegenkomt, ik vond ze reeds op verlaten hopen steenpuin,in onze tuin stond ze ook onder een reusachtige treures die ook groeide op steenpuin.In Belgie is de plant zeldzaam en staat deze op de rode lijst als zeer zeldzaam. De gele hoornpapaver komt voor in gans Europa.De plant wordt tot een 30 cm hoog en heeft bijna kale stengels. De ruwe behaarde bladeren zijn blauwachtig groen.De gele hoornpapaver bloeit van juni tot augustus met citroengele bloemen.

De oosterse klaproos (papaver orientalis)

papaverorientale xpapaver orientalis xHet geslacht papaver bestaat uit eenjarige, tweejarige en vaste planten.De vaste plant Papaver oriëntale ofwel de oosterse klaproos.We kunnen gefacineerd kijken naar een papaverknop die op knappen staat. Eerst vallen van de gezwollen bloemknop de buitenste schillen af. Dan ontrolt de bloem zich.De bloembladen ontluiken als crepepapier, frommelig en ongestreken. Sierlijk wapperd en danst de bloem van de papaver net zo lang tot de kreukels zijn verdwenen.Het blad van Papaver oriëntale is diep ingesneden en een beetje ruw, viltig behaard. Na de bloei verdort de plant, en sterft al snel af en laat een opening na,die je kan verdoezelen door er snel een potplant in te plaatsen.

12-06-09

De steenanjer (dianthus deltoides)

diantus xx18C3D285E-0A13-C03D-F778111CCC3D3D55Een mooie maar zelzame plant die niet geurt,de prachtige kleur van de bloemen laat deze plant op vallen in de rotstuin,en bij somber weer sluiten de bloemen zich. De steenanjer is een vrij kort levende vaste plant. De soort is als vrij zeldzaam en matig afgenomen. Ook is de plant wettelijke beschermd. De plant komt van nature voor in gans eurpa. De steenanjer wordt ook gebruikt in siertuinen en is vandaaruit ook wel verwilderd. Voor de siertuin zijn verscheidene cultivars zoals hier op de foto 2 te vinden. De anjer wordt tot ongeveer 20 cm hoog en heeft een kort stekelharige stengel. De blauwgroene bladeren zijn 1-2,5 cm lang.De steenanjer bloeit van juni tot de herfst met rode, langgesteelde, 1-2 cm grote bloemen.De plant komt voor op droge, matig voedselarme zandgrond in laag grasland. Duits - Heide Nelke -- Engels - Maiden pink -- Frans - Oeillet couché

Het vetkruid (sedum oreganum)

rijstpap 1111rijspap 22 2Het vetkruid heeft een roodbruin blad en met zijn gele bloemkleur valt deze soort wel op door het fijt dat je deze plant bijna overal ziet en tegen komt. Deze plant bloeit van augustus tot september en wordt ongeveer 10 cm hoog. Een gemakkelijke, bodembedekkende plant.Voor een schrale, droge grond.

09-06-09

De lobelia (

Lobelia 11lobelia xDe bladeren zijn meest afwisselend geplaatst. De bloemen verschijnen in druivachtige trossen. Er ontwikkelt zich een doosvrucht. De meeste soorten hebben helder gekleurde blauwe bloemen. Veel soorten worden door insecten bijen en vlinders bestoven. Ze bevatten een giftig wit melksap, dat ook op de menselijk huid irritatie kan veroorzaken Een aantal soorten in dit geslacht worden ook in de tuin gekweekt. De meeste soorten zijn in de Europa half winterhard. Meestal moeten we ze daarom ieder jaar opnieuw zaaien. Aan het einde van de winter voorzaaien in een kweekbak en in het voorjaar buiten uitplanten.De indianen van Noord-Amerika gebruikten Lobelia voor het behandelen van ademhalingsproblemen en spierstoornissen.

De bosorchis (dactylorhiza fuchsii Albino)

bosorchies xbosorchies xxinformatie pijl .De bosorchis is een plant uit de orchideeënfamilie. De soort wordt als een ondersoort beschouwd van dezelfde soort als waar de gevlekte orchis behoort. In België en nederland is de bosorchis wettelijk beschermd. De hoogte is tot maximum 50 cm. De plant komt voor op droge of vochtige, grazige plaatsen en in lichte bossen.De plant bloeit in de maanden mei, juni en juli. De bloem is bleekroze of witachtig en heeft donkerrode vlekken. De bloemen vormen een dichte aar. De zijdelingse bladen zijn afstaand en de lip is driespletig.De bosorchis draagt een doosvrucht.

05-06-09

Valeriaan (valeriana officinalis)

valeriaan 22Valeriaan 2Valeriaan is een plant uit de kamperfoeliefamilie. Valeriaan is een bekende plant in de homeopathie.Veel mensen vinden de geur van valeriaan onaangenaam. Valeriaan heeft op katten een onweerstaanbare en sterk prikkelende werking,omdat katten zo dol zijn op de geur heeft de plant als (alternatieve naam kattenkruid), niet te verwarren met de niet verwante soort wild kattenkruid. De doordringende geur van de wortel ontwikkelt zich pas bij het drogen.De andere foto is het zaad van valeriaan.

04-06-09

De kleine balsemien (Impatiens parviflora)

de kleine balsemien xxkleine balsemien 2 x xinformatie pijl .De plant groeit op best op vochtige en beschaduwde plaatsen in bossen, in bermen langs wegen.De plant is voedselplant voor de rupsen van groot avondrood nachtvlinder (Deilephila elpenor).De plant is afkomstig uit Azië en komt nu voor in grote delen van Europa tot Siberië komt hij voor in het midden en zuiden van het land.Van de jonge planten kunnen de zaden rauw of gekookt gegeten worden. Het verzamelen van zaad is echter moeizaam, doordat het verspreidingsmechanisme van de plant gericht is op het wegschieten van rijpe zaden.

02-06-09

Je gaat mij toch niet dood rijden he !!!

egeltje 1x xxxegeltjeinformatie pijl .Je hebt er geen benul van hoe veel ongedierte wij opeten in je tuin,slakken spinnen women enz, Deze fotos zijn van mijn toffe vriendin Rita hier op mijn blog,met haar briljanten Award. Dank u Rita !

01-06-09

Het prachtklokje (campanula persicifolia)

prachtklokje xyhet prachtklokje xxyHet prachtklokje is een vaste plant van de klokjesfamilie. De plant komt in gans Europa voor,en word ook in siertuinen gebruikt.Ze staat in Nederland op de rodelijst van de wettelijk beschermde planten.De plant wordt soms tot 90 cm hoog, is helemaal kaal en heeft wortelstokken.Het prachtklokje bloeit in juni en juli met hemelsblauwe of witte, wijdklokvormige bloemen. De bloemstelen hebben aan de voet twee blaadjes. De bloemkroon is tot 4 cm lang. De bloeiwijze is een tros met drie tot acht bloemenDe plant komt voor op matig vochtige, kalkrijke gronden

Bloemen paradijs.

koekoeksbloem xbloemenweide 2 xEen bloemen weide,een paradijs om in te wandelen !