31-03-09

Bleeksporig bosviooltje (viola riviniana)

bleekspoorig bosviooltjebleeksporig bosviooltje Bleeksporig bosviooltje staat er nu zo bij,het is de soort die we meest aantreffen in bossen onder hagen en droog grasland,de bloemenzijn wat bleker dan het maarts viooltje en staan aan het uiteinde van een kale bebladerde steel.

Het maarts viooltje (viola odorata)

witbloeiend viooltje 1witbloeiend viooltje 2 Het maarts viooltje is een laag bijdegrond groeiende vaste plant, uit de viooltjesfamilie. De plant is vrij zeldzaam omdat de biotoop specifiek moet zijn voor dat wit bloeiende plantje.Het blad is hartvormig, rond of aan de top spits toelopend. De bladrand is gekarteld,en de plant heeft een wortelstok met kruipende uitlopers.Het maarts viooltje bloeit van begin maart tot het begin juni en soms ook in augustus en september.Hier onder staat het echt blauwbloeiende maarts viooltje.

Het maarts viooltje (viola odorata)

Viooltjesviola odorata.Het maarts viooltje is een laag bijdegrond groeiende vaste plant, uit de viooltjesfamilie. De plant is vrij zeldzaam omdat de biotoop specifiek moet zijn voor dat blauwbloeiende plantje.Het blad is hartvormig, rond of aan de top spits toelopend. De bladrand is gekarteld,en de plant heeft een wortelstok met kruipende uitlopers.Het maarts viooltje bloeit van begin maart tot het begin juni en soms ook in augustus en september.

29-03-09

Rode kelkzwam (

rodekelkzwam 2Rode kelkzwam

28-03-09

Het waterhoentje (Gallinula chloropus)

waterhoentje5eieren waterhoentje 2Hier het nest van het waterhoentje, de natuur is wonderbaar,als je weet dat vijf eieren reeds meer wegen dan het hoentje zelf,wel de kuikens worden geboren met dons en pluimpjes,om een uur na de geboorte reeds te kunnen zwemmen en zich verstoppen voor de natuurlijke vijanden.

24-03-09

Blauwe druifjes ( druifhyacinten ) ( Muscari )

druifhyacintBlauwe druifje xDe blauwe druifjes een prachtig knolgewas! Hier staan ze ook in het wilde ! Maar deze zijn gefotografeerd in bloembakken hier op de venster banken ! Er wordt dikwils gevraagt zijn planten giftig,maar in zekere mate zijn alle planten giftig,maar katten knabbelen er maar zelzame keren eens aan,maar eten er nooit iets van op plus dat ze maar zwak giftig zijn,waar een poes zeker niet aan sterft! Maar waar sommige planten met hun gift zelfs een heilzame werking hebben ! Maar dan andere planten zijn dodelijk giftig zoals de (herfst tijloos) de ( kerstroos) de (de goudregen) de (de aronskelk) enz er zijn er een ganse lijst ! Maar het blauwdruifje wordt niet vernoemd bij de giftige planten !!!

22-03-09

Het gewoon speenkruid (ranunculus ficaria)

speenkruidfotograafHet gewoon speenkruid is een laagblijvende voorjaarsbloeier. De naam speenkruid is volgens sommigen afgeleid van de vorm van de knollen, die op kleine speentjes lijken. Volgens anderen is de naam afgeleid van de toepassing tegen aambeien, oftewel speen. De plant wordt tot 10 cm hoog en bloeit van maart tot mei. De hartvormige bladeren zitten aan het uiteinde van een lange bladsteel. De gele bloemen hebben acht kroonbladeren,en bij slecht weer blijven de bloemen gesloten, bij zon spreidt de bloem zich open.Op de volgende foto,fotograaf fotografeerd, fotograaf die speenkruid fotografeerd ! met immer het zelfde toestelletje ! Camedia C-860L met 1.300.000 pixels,zeven jaar oud !

20-03-09

Binnen een paar maanden !

vijver 22 (645 x 484)Binnen een paar maanden zal het er gans anders uitzien,dit is een foto van verleden jaar ! mooi he ..

19-03-09

Sneeuwroem (Chionodoxa)

ChionodoxaChionodoxa 3333

17-03-09

De boswilg (salix caprea)

boswilg 1boswilg 2De boswilg is een boom uit de wilgenfamilie. De boom wordt ook wel waterwilg genoemd. Deze boom komt in het algemeen voor in Europa. De hoogte is maximum 10 meter. Het is een open boom met omhooggaande takken.De bijtjes zijn er verzot op,en op een zonnige dag zoal vandaag, als je onder de boom staat,hoor je het gezoem van duizende bijtjes. De boom bloeit in maart en april,met mannelijke katjes die eivormig zijn,met gele meeldraden dicht opeen. Vrouwelijke katjes zijn slank met korte stijlen. De vrouwelijke katjes zijn langer dan de mannelijke. Zowel de mannelijke als de vrouwelijke bloemen hebben een honingklier.

15-03-09

Het peperboompje (daphne mezereum)

peperboompjePEPERBOOMPJE 2 (642 x 646)Het peperboompje is een struik die behoort tot de peperboompfamilie. De soort staat als zeer zeldzaam beschreven. De plant is te vinden in gans Eropa. Ook wordt de plant wel in de siertuin gebruikt,en wordt door de vogels in het wild verspreid.De plant wordt van 80 tot 150 cm hoog en heeft doffe soepele bladeren en is in de winter een kale srtuik.De rode vrucht is zeer giftig voor de mens, maar niet voor vogels die de plant verspreiden.

14-03-09

Wilden narcissen (narcissus)

narcissen 2narcissenWilden narcissen (narcissus) is een bolgewas. De naam is afkomstig uit de Griekse mythologie narcissen zijn voorjaarsbollen en hebben een koude rustperiode noodig om op kracht te komen, met grote gele trompetten of met trosjes van gele of witte bloemetjes. Je kunt narcissen rustig laten verwilderen; ze vermeerderen zich vanzelf en elk jaar zullen er meer bloemetjes komen.

12-03-09

Ook een vroegbloeier.

kultivar 1Het is wel een kultivar,die in de tuin komt van wie weet waar,maar hij is wel mooi,al hoord deze plant hier niet thuis op mijn blog of in mijn tuin.

08-03-09

Waterdrieblad (menyanthes trifoliata)

waterddriebladwaterdrieblad 2Waterdrieblad de bloementros van de gevederde witte bloemen,tegen een achtergrond van grote drielobbige bladeren maakt het waterdrieblad tot een van onze mooiste planten in onze biotoop.De andere foto,zo staat onze vijver er nu bij! Honderden van super mooie bloemen,echt de moeite om ze in werkelijkheid even te zien.Al die mooie moerasplanten staan in onze ronde vijver,55.000 liter water,12 meter doorsnee!

04-03-09

Wie verlangt er niet !

een beetje zomerctmpphpUyjDPtHier een beetje zomer voor op je bureaublad !

02-03-09

De struikheide (Calluna vulgaris)

heide 2struikheide

01-03-09

super mooi.

geel knolgewas 2deze 2Super mooi knolgewas.Geel gestreepte bloemen !

Crocussen.

crocussen 11crocussen 2Heel mooi die vroeg bloeiende crocusjes