24-02-09

De sleedoornpage (Thecla betulae)

sleedoornpage 1De sleedoornpage wordt een zelzame vinder.Nochtans is de vlinder hier nu en dan te zien door de vele sleedoorns die zich in onze tuin bevinden. De bovenste vleugel van het mannetje zijn groter dan die van het vrouwtje. De bovenkant van de vleugel is donkerbruin met oranje vlekken bij de achterkant.De sleedoornpage heeft maar een generatie per jaar. De vlinder vliegt van juli tot in oktober. Sleedoorn en soms gecultiveerde prunus,zoals de pruniflora soorten zijn de waardplanten.

Een beetje kleur in in de winter !

Pompoenen  1pompoen 2Een paar mooie fotos van verleden jaar,met dikke lekkere pompoenen,zelfs een paar met kastange smaak.

De bosmestkever (Geotrupes stercorosus)

bosmestkever (800 x 600)bosmestkeverDe bosmestkever is reeds vroeg op het pad,normaal komt hij maar een paar maanden later te voorschijn.Zijn lengte ie ongeveer tussen de 12 mm en 20 mmBovenzijde zwart met blauwe weerschijn,Het halsschild is glad en de dekschilden met fijne lengtestrepen.De kever is te vinden in open, zandig en bosachtig biotopen en vooral in koeienmest algemeen.Onder de mest graven zij tot een 30 cm lange gang die met mest wordt gevuld,waar de larve zich in 12 tot13 maanden ontwikkeld.

19-02-09

Het dubbelbloeiende sneeuwklokje.

sneeuwklokjes 1sneeuwklokjes 0Het dubbelbloeiende sneeuwklokje.

16-02-09

Neeuwklokjes (Galanthus nivalis)

12Een sneeuwklokje maakt de lente niet,maar hier begin ik te twijfelen ! Is het nu wiinter of lente.Op datum 12 - 2008 vind je reeds veel sneeuwklokjes.

13-02-09

De Brasem (Abramis brama)

visjes 2 (936 x 649)De brasem heeft een typische ruitvorm en is afgeplat met een lange anaalvin en een korte puntige rugvin. Zo kunnen ze 's zomers wel herkend worden als het zuurstofgebrek ze naar de oppervlakte dwingt. De vinnen zijn grijzig of zwart en nooit gekleurd. In de paaitijd kunnen mannetjes herkend worden aan de leguitslag. De kleur is variabel en hangt sterk samen met de helderheid en begroeiing van het water. Bij helder begroeid water krijgt de brasem een bronzen kleur, in rivieren en troebele plasjes is hij meer zilverachtig met een wat gelige gloed.

12-02-09

Reeds ontdooit door de morgen zon,

rozebottels 2Deze mooie rozebottels zijn door hun donkere kleur reeds ontdooit door de vroege morgen zon.

09-02-09

De toverhazelaar ( hamamelis)

hamamelis.hamamelis 3Deze bijna roodbloeiende hamamelis mag zeker gezien worden.Er worden reeds wetstrijden gehouden,om het mooist en om de best riekend.Een super mooie vroegbloeier,ondanks het slechte weer!

06-02-09

De toverhazelaar (hamamelis)

MACRO HAMAMELIS 1hamamelis 11De toverhazelaar is een bladverliezende heester of kleine boom met variabele bladvorm, beharing en bloemkleur. Groeivorm en bladeren lijken op die van de hazelaar. Kort voor of tijdens het bladverlies verschijnen in de bladoksels kluwen kleine gele bloemen die elk vier lange kroonblaadjes hebben. De zaaddozen rijpen pas in het jaar daarop.Er bestaan reeds vele kultivars,van tot bloedrood tot wit.

02-02-09

Het knoopkruid (centaur jacea)

centauwer 22009-02-21_224110xxxxx (891 x 667)Het knoopkruid is een kruidachtige overblijvende plant die een 50 cm hoog wordt. De bladeren zijn ongedeeld en staan afwisselend langs de stengel. De bloemen zijn tot 4 cm breed. Ze bestaan uit roodpaarse buisbloemen. De bloeiperiode loopt van juni tot in de herfst.Deze soort groeit op vochtige, matig voedselrijke grond. Men kan de plant vaak aantreffen in bermen en andere min of meer grazige plaatsen. De soort heeft een voorkeur voor leemachtige grond