29-12-08

Zwam !

zwam 2zwamIk heb deze zwam een paar dagen geleden gevonden in een goed beschutte plaats, deze zwam heeft een afmeeting tergrote van een stoel zitting, de stam is een arm dik, jammer dat ik er niet dichter bij kon door de hoogte van de barm waar de zwam op stond.De naam komt er wel bij ?

18-12-08

Het gewoon sneeuwklokje (Galanthus nivalis)

sneeuwklokje3sneeuwklokjeHet gewoon sneeuwklokje is een maximaal 25 centimeter hoog bolgewas. De bloemen hebben elk een eigen bloemstengel en hangen van de top van deze stengel naar beneden. Een bloem heeft zes kelkbladeren. De lange smalle bladeren zijn blauwachtig groen.Hier in de tuin staan er duizende,die hier reeds stonden zo veel jaren geleden.Sneeuwklokjes zijn bloeiend te vinden van januari tot april.Maar nu bloeien ze al op half december !

08-12-08

De Gelderse roos (Viburnum opulus)

VIBURNUM opulus2 (865 x 675)VIBURNUM opulus2 (865 x 675)2De Gelderse roos (Viburnum opulus) is familie aan het muskuskruid,en komt voor in gans Europa.De heester wordt tot 3 m hoog. De Gelderse roos bloeit in mei en juni met witte ongelijke bloemetjes De randbloemen zijn niet vruchtbaar de overige bloemen zijn wel vruchtbaar.Na de bloei komen er trosjes met hangende bleekrode bessen, die lang aan de struik blijven hangen. De rode giftige bessen worden door vogels weinig gewaardeerd, ze blijven lang in de winter hangen.

04-12-08

Lieveheersbeestjes (Coccinellidae)

Onzelieveheer2lieveheersbeestje2 (862 x 672)Lieveheersbeestjes zijn kevers van die behoren tot de familie Coccinellidae. Hun kenmerken zijn een ronde, zelfs vaak halfbolvormige vorm met korte pootjes die net als de kleine voelsprieten onder het nekschild kunnen worden teruggetrokken. Ze hebben vaak rode, gele, witte en zwarte kleuren en zijn vaak gestippeld.De grootte van de bij ons vindende soorten ligt tussen 5 en 10 mm; in ons land komen een zestigtal soorten voor. De kevers en de larven zijn meestal bladluizen etende kersvertjes,maar die worden vaak beschermd door mieren vanwege hun zoete afscheiding, maar er zijn ook lieveheersbeestjes met een plantaardig eten.De laatste foto is niet door mij gemaakt !

03-12-08

Het Stinkend nieskruid (Helleborus foetidus)

stinkend nieskruid 2 (884 x 636)stinkend nieskruid xxxHet Stinkend nieskruid is een overblijvende plant, die een kwalijke geur afgeeft,en zeker als je ze aanraakt.Maar je blijft er beter af want deze plant zoals alle helleborusachtigen zijn zijn zeer giftig.Het stinkend nieskruid bloeid meestal twee keer,maar na gezaaid te zijn bloeid de plant ongeveer een eerste keer na twee jaar.Je vindt de plant hier en daar ook in het wilde maar ook in tuinen zoals hier.