27-11-08

De wrangwortel (Helleborus viridus)

sinkend nieskruidwrangwortel 2De wrangwortel is een zeer giftige, reukloze en overblijvende plant. Deze helleborus soort wordt tot een 40 cm hoog tijdens de bloei periode.De wrangwortel met zijn handvormig bladeren die aan hun basis samengegroeid zijn en een gezaagde rand hebben.De plant bloeit in maart het jaar door tot in september met lichtgroene bloemen op lange stelen.De plant komt voor in een groot deel van Europa en werd lang als medicinale plant in klooster- en andere tuinen gekweekt. De wrangwortel is zeldzaam in België.

26-11-08

De Peervormige Stuifzwam (Lycoperdon pyriforme)

peervormigestuifzwampeervormigestuifzwam 2De Peervormige stuifzwam is een witte tot stuifzwam.Als de zwam rijp is komen de sporen vrij uit een opening aan de bovenkant van de zwam.Deze stuifzwam is tot 6 cm hoog en heeft de vorm van een omgekeerde peer. Jonge exemplaren zijn wit maar niet zo wit als de Parelstuifzwam. Oudere zwammen zijn kaal en olijfbruin. Het vlees is eerst zuiver wit, maar wordt daarna omgezet tot sporen die olijfkleurig zijn.

24-11-08

Met al die sneeuw,regen en wind !!!

geranium2 (867 x 672)spirea2Een foto van een geranium en een spirea, dat brengt een beetje kleur in ons leven !

21-11-08

De Azuurwaterjuffer (coenagrion puella)

azur water jufferkruispinDe Azuurwaterjuffer is een tot 33 mm grote waterjuffer die in heel Europa te vinden is. In België is het een algemene soort. Zijn vindt plaats is bij voorkeur stilstaande waters en in tuinvijvers, maar beken worden ook regelmatig bezocht.Een mooi incekt,maar in de foto hiernaast zijn er een tweetal gevangen door een kruisspin.Maar hoe dat deze spin haar web gesponnen heeft over de hoek van een vijver,boven het water,over een afstand van een vijf meter,God mag het weten?

18-11-08

De Eendagsbloem (Tradescantia virginiana)

eendagsbloem3 (916 x 624)Tradescantia virginianaDe Eendagsbloem deze mooie plant heeft haar naam te danken aan eigenaardige vorm van het omwindsel in de vorm van een mandje.De plant is van oorspronk uit Noord-Amerika,De plant bloeit met dagelijks een andere bloem,vandaar de eendagsbloem.De plant wordt tot een 60cm hoog en heeft dikte wortels,ze ziet er op het eerste zicht grasachtige uit. De eendagsbloem bloeit van juni tot september met grote, paarse of ook soms met witte bloemen,die hier ook in onze bostuin staan.

17-11-08

kerstroos ( Helleborus niger)

paarse kerstroos 1paarse kerstroos2De eerste foto is een kultivar van de kerstroos.De kerstroos behoort tot de familie van het nieskruid.Deze vaste plant van ongeveer 40 cm hoogte,de groene bladeren zijn wat leerachtige die een paar tanden hebben op hun bovenste helft. De nieuwe bladeren verschijnen samen met de bloemstengels.De plant bloeit met witte tot roze bloemen, de bloemen verkleuren naar roze na de bevruchting. Na de bloei verschijn de zaadkoker,de plant zaaid gemakkelijk uit.De kerstroos komt in het wild voor op de hellingen van de oostelijke alpen.De kerstroos is zeer giftig door het aanwezige helleborine en saponine die zeer giftige stoffen zijn.

16-11-08

De Kerstroos ( Helleborus niger )

kerstroos4kerstroos3 De kerstroos behoort tot de familie van het nieskruid,en is een vaste plant van ongeveer 40 cm hoogte. De groene bladeren zijn wat leerachtige met een paar scherpe tanden. De nieuwe bladeren verschijnen samen met de bloemstengels.De plant bloeit met witte tot roze bloemen, de bloemen verkleuren naar roze na de bevruchting. Na de bloei verschijn de zaadkoker,de plant zaaid gemakkelijk uit.De kerstroos komt in het wild voor op de hellingen van de alpen.De kerstroos is zeer giftig door het aanwezige helleborine en saponine die zeer giftige stoffen zijn.

14-11-08

Vijvervis.

vis 1.vis 2 Hier terug een vijvervis die ik gefotografeerd heb.

12-11-08

Onbekend !

paddestoel 22zwam2Twee onbekenden ! een soort eigenaardige zwam,met daar op een onbekend sprinkhaand ???

05-11-08

Maretak (viscum album )

maretak 3.maretak 4.Om alle fotos te zien ga naar datum 11 - 2008

De Maretak (viscum album)

maretak 1maretak 2.De Maretak (viscum album) is een halfparasiet en voor voeding en water is hij afhankelijk van de boom waarop hij parasiteerd De maretak wordt ook wel eens misteltoe of vogellijm genoemd.De maretak komt in het oosten van België veel voor.In Duitsland komt de maretak ook heel veel voor in wilgen populieren en appelbomen.De witte groenachtege vrucht wordt door vogels verspreid. De zaden worden veelal op de zelfde boom gegeten,en veel uitwerselen blijven op de zelfde boom plakken, het zaad blijft liggen en ontkiemt. De wortel die eindelijk geen wortel kan genoemd worden,maar wel een vormloos stuk maretakhout die in de boom vergroeid is. Zaden worden niet verteerd en hebben een kleverige laag, vandaar ook de naam vogellijm. De zaden zijn giftig.Voor iemand die regelmatig snachts de kramp in zijn benen heeft,Ga naar een goede kruidenwinkel, en koop je daar een flesje ( viskum album ),dat is werkelijk een afdoende middel tegen krampen,en ik kan het weten want ik neem het zelf.Ik kreeg het voor elkaar van tien bomen met een maretak te besmetten, zo staan er hier nu tien in mijn bostuin.