23-09-08

Het mooiste meisken !!!

onbekende plant 2Wel ik was in een bos aan het wandelen,en plots kom ik deze plant tegen, nooit in het wilde gezien,ze staat op een plaats waar nimmer een mens komt,ik heb de plant noukeurig onder zocht,maar ik kan ze niet thuiswijzen wat eindelijk is,zo is ongeveer een 75cm hoog, maar de stengels zijn zo dun dat andere planten deze moet recht houden ! de dunne steel maximum 3mm vertakt zich naar noch veel dunner steeltjes van maximum 1mm die tot 20cm lang worden,en aan het einde staat telkens een heel ligt gebouwd bloemen hoodje,die goed op een madeliefje trekt ??? Wie weet de naam van dat heel mooie plantje !

16-09-08

De blaassilene (silene vulgaris)

silene vulgaris.11 (961 x 671)xsilene vulgaris333 (916 x 656)De gelig tot paarsachtig geaderde, blaasvormig opgezwollen kelkbuis gaf de blaassilene zijn naam. De bladeren zijn spits, met een gegolfde rand, en de diep gelobde kroonbladeren vormen een soort rokje aan het einde van de kelkbuis. De bloemen zijn dag en nacht geopend, maar pas als de schemering valt verspreiden ze een aangename,zoete geur, die zowel bijen als nachtvlinders aantrekt. De verticale stengels zijn meestal onbehaard, met hangende bloemen aan elke stengel. Vrij algemeen op matig voedselrijke, droge zand-, klei- en leemgrond

11-09-08

Gekroest fonteinkruid (potamogeton crispus)

gekroest fontijnkruidgekroest fontijnkruid 22Het gekroest fonteinkruid is een overblijvende ondergedoken waterplant die behoort tot de fonteinkruidfamilie. De plant komt van nature voor in gans Europa.Deze foto is onder water genomen om de plant eens duidelijk te bekijken.De plant wordt tot 100 cm lang, vormt een korte vertakte wortelstok en heeft een vaak samengedrukte, vierkantige stengel.Het tot 10 cm lange glanzende blad is sterk gegolfd tot gekroesd. Vandaar de naam gekroesd fontuinkruid.Het ie een goede zuurstofpant in helder water.De twede foto is gemaakt bij een kalkrijke vijver, en nochtans doet de plant het hier goed.

10-09-08

Het breedbladig pijlkruid (sagittaria latifolia)

pijlkruid exeootPIJLKRUID EXOOT.2Het breedbladig pijlkruid (sagittaria latifolia) Het breedbladig pijlkruid is een tamelijk zeldzaam soort dat veranderingen in de bladvorm toont. Dit pijlkruid lijkt sterk op onze inheemse soort maar heeft grotere en bredere bladeren. Het jonge blad is vaak nog smal, maar wordt daarna breed, waar de plant zijn naam aan dankt. De naam pijlkruid is duidelijk als je even naar het leerachtige en lichtgroene blad kijkt. Het merendeel van deze bladeren groeit boven water. De vorm van de bladeren kan variëren van recht, ovaal tot elliptisch. De eenvoudige witte bloemen hebben een duidelijk geel hart. Eigenlijk is het geen goede zuurstofplant,maar meer een moeras of oeverplant.

Pijlkruid (Sagitaria sagittifolia)

pijlkruid     1pijlkruid 22Pijlkruid is een inheemse waterplant. De nederlandse naam komt overeen met de geslachtsnaam, die ook naar een pijl verwijst. De naam verwijst naar de vorm van de bladeren.De overblijvende plant tot 70cm grote moeras of waterplant met knolachtig wortel. De bladeren zijn pijlvormig, donkergroen, langgesteeld. Onder water zijn de bladeren lichtgroen, lang en smal. Boven water hebben de bladeren een duidelijke pijlvorm. De driekante stengels kunnen tot een halve meter boven het water uitsteken.De witte bloemen bloeien tot september en hebben in het midden een bruine tot donkerpaarse vlek.

08-09-08

De Vlaamse gaai (Garrulus glandarius)

vlaamse gaai2 (925 x 644)2vlaamse gaai22 (918 x 657)De Vlaamse gaai is een kraaiachtige vogel komt voor in akkers en de bossen. Hij is over heel europa verspreid zoals de ekster, deze zie je in eerste instantie vaak overal, naarmate de bomen en struiken in het openbaar groen en in tuinen groter worden, wordt deze langzaam aan verdrongen door de gaai.De eik is afhankelijk van de gaai voor het verspreiden van eikels de gaai vervoert ze in zijn keel en tussen zijn snavel naar plaatsen met een zachte ondergrond, waarna hij ze in de aarde duwt. Bijna elk plekje wordt herinnerd; wat niet teruggevonden wordt, groeit uit tot een nieuwe eik!

04-09-08

jakopskruiskruid (Senecio jakobaea)

jakobskruiskruidEen mooie plant dat jakopskruiskruid, maar ze groeid niet waar je ze wil hebben,een op het eerste zicht een slordige plant die veelal in groepen groeid maar hier aan de vijver wel tot zijn recht komt,de plant is vrij algemeen op zandige plaatsen !!!

03-09-08

Kippen in onze wilde tuin.

kippenHet spreekt voor zich dat in een kleine tuin geen zware hoenders thuis horen. Er zijn vele verschillende kippenrassen, maar krielrassen zoals chabo, sabelpootkrielen, zijdehoenders zijn rassen die absoluut kunnen gehouden worden in de kleinste tuinen.Je kan ze gerust even loslaten, ze gaan uw borders niet omwoelen. Maar het is natuurlijk niet uitgesloten dat ze lelijk huishouden, maar meestal loopt dit goed af. Dit integendeel tot zware hoenders,die zullen in een mum van tijd uw tuin omtoveren tot een ware chaos!

01-09-08

Heelblaadjes (Pulicaria dysenterica)

heelblaadje 11heelblaadjexxHeelblaadjes is een plant, die tot de familie van de asters behoort. De plant werd komt voor in gans Europa,en wordt 60-90 cm hoog en verspreidt zich door wortelstokken.Heelblaadjes bloeit van juli tot september met dooiergele buisbloemen.De plant komt voor op natte, matig voedselrijke tot brakke grond in en grasland langs sloten en beken.