26-08-08

Loodkruid (Ceratostigma plumbaginoides)

loodkruid 222loodkruid xLoodkruid komt niet alleen als tuinplant voor! Het is een plant die goed tegen droogte kan en de bodem moet dan wel lemig zijn of uit kalkrijk zand bestaan. In de naherfst moet de plant met een dunne mulchlaag worden toegedekt. Nog jong is loodkruid licht vorstgevoelig. Oudere planten die al wat langer op hun plek staan, lijden nauwelijks onder de vorst. Loodkruid moet wel op een zonnige plaats worden geplant. Omdat loodkruid zo goed tegen droogte kan, is het goed te gebruiken op hogere gedeelten in een rotstuin en veel van dat loodkruid bij elkaar steelt de show.In een lastige plek in de tuin leent de plant zich er goed voor bodembedekker.De plant is in feite niet inheems maar is in vele tuinen te vinden en is ook in het wilde te vinden in frankrijk.Ondanks de grote droogte (30 - 9 - 2009) staat het loodkruid er nu zo bij, dus een taaie plant !

22-08-08

De wonderboom (Ricinus communis)

wonderboom 1wonderboom 22De Wonderboom is een snelgroeiende boom van tropische afkomst. De vrucht van de boom wordt wonderboon genoemd.De plant is famlie van de wolfsmelk. Uit wonderbonen wordt wonderolie geperst,wonderbonen zijn sterk giftig door de ricine die aanwezig is in de bonen.De boom komt waarschijnlijk uit Afrika, is hij tegenwoordig wereldwijd verspreid. Je kunt hem vaak vinden op braakliggend terrein en in de buurt van spoorwegen en hij wordt ook vaak decoratie gebruikt.

De Wonderboom (Ricinus communis)

wonderboom 1De Wonderboom is een snelgroeiende boom van tropische tropische afkomst. De vrucht van de boom wordt wonderboon genoemd.De plant is famlie van de wolfsmelk. Uit wonderbonen wordt wonderolie geperst,wonderbonen zijn sterk giftig door de ricine die aanwezig is in de bonen.De boom komt waarschijnlijk uit Afrika, is hij tegenwoordig wereldwijd verspreid. Je kunt hem vaak vinden op braakliggend terrein en in de buurt van spoorwegen en hij wordt ook vaak decoratie gebruikt.

19-08-08

De rode zonnehoed (Echinacea purpurea)

mauve zonnehoed    2zonnehoed 2222De rode zonnehoed is een vaste plant die afkomstig is uit Amerika en behoort tot de familie van de asters.In de zon wordt de plant een 70 cm hoog en vormt wortelstokken. Het blad is licht behaar en de rode zonnehoed bloeit van juli tot augustus. Met haar ongeveer 8 cm grote bloemen,met bruine bloemenhoofdjes die met een krans van purperkleurige lintbloemen getooid is.De plant heeft een vochthoudende, voedselrijke,zavelachtige kleigrond nodig.De zo gezegde geneeskracht van de plant is in feite noch nooit echt bewezen.

16-08-08

Hyssop (hyssopus officinalis)

hysop1hysop 22Hysop groeit gemakkelijk in droge, rotsachtige kalkgronden, zelfs de meest troosteloze gronden krijgen bij hysop een kans. Planten op een zonnige standplaats en in een goed gedraineerde, kalkrijke grond is voldoende. De plant is helemaal niet veeleisend, waar ze echter niet tegen kan: natte grond en dat vooral in de wintermaanden. Ook in potten op het terras kan de plant gekweekt worden maar tijdens strenge vorstperiodes dient men ze dan wel te beschermen of binnen te halen.

14-08-08

Het hondje van de Witte Kruidenheks !

petit bijouZoals alle heksen is de Witte kruidenheks een fenomeen,het is niet te geloven wat die vrouw weet over geneeskrachtige kruiden! zelf haar hondje is uniek, het steekt zijn tong uit als je er naar kijkt! klik op de foto.

13-08-08

De Guldenroede (solidago)

Guldenroede 2De Guldenroede is een plant waar van vele geslachten bestaan. Vrijwel alle soorten hebben gele bloemen, de plant komt van nature voor in Europa en Afrika.In België en Nederland voorkomende soorten hebben alle gele bloemhoofdjes die in rijen gerangschikt zijn.Schijnbaar wordt de plant ook gebruikt als remedie tegen nierproblemen

11-08-08

Daar waar de tijd stil bijft staan.

toren 2Daar waar de tijd stil blijft staan,daar ontmoete ik de Witte Heks.Een kruiden specialiste waar ik wil mee samen werken !!!

08-08-08

De tijgerlelie (Liliales)

tijgerlelie 11tijgerlelie 22Deze tijgerlelie valt onder de naam van Liliales en is een botanische naam, voor een orde van eenzaadlobbige bloeiende planten. Een orde onder deze naam wordt de laatste honderd jaar universeel erkend door de plantentaxonomie. Maar de groep planten die met deze naam wordt aangeduid is lang niet altijd de zelfde ?

Lampepoetser (Liatris spicata )

liatris 11liatris 22Liatris is de naam van een plantengeslacht uit de liatris groep en bevat ongeveer 35 soorten. Ze bereiken een gemiddelde hoogte van 35 tot 65 centimeter, maar uitschieters naar boven of naar beneden zijn mogelijk.Deze soort is een vaste plant en een populaire zomerbloeier voor in de border. Deze soort kan een hoogte bereiken die varieert van 30 tot 70 centimeter. Vermeerdering kan door middel van scheuren.De bloeitijd loopt van juli tot september. De bloeiwijze ziet er uit als een lange aar aan een dikke stengel. De kleine bloempjes, die van boven af beginnen te bloeien, zijn lila van kleur,maar de plant verlangt een zonnige standplaats en komt het best tot zijn recht in kleine groepjes bij elkaar

De grote sabelsprinkhaan (Tettigonia viridis)

van voor 1naar booven  1Kijk even hoe haar ogen mij volgen van waar ik fotografeer !!!

06-08-08

De grote sabelsprinkhaan (Tettigonia viridis)

andere kant 1bbbbbbDe grote groene sabelsprinkhaan De lengte van deze vrouwelijke sprinkhaan is ongeveer rond de 8 centimeter. Bij het mannetje zijn de vleugels langer, maar deze heeft geen legbuis. De iets gekromde en afgeplatte legbuis, vandaar de naam sabelsprinkhaan,deze wordt onterecht nog wel eens aangezien voor een angel, maar geen enkele sabelsprinkhaan kan ermee steken.De kleur is grasgroen. Deze sprinkhaan is een goede springer,er kan ook gevlogen worden bij gevaar.Volgende foto, hier wast de sprinhaan haar pootjes dat doet ze regelmatig.

Violier ( Matthiola incana )

violier 3violier 4De Violier is een rechtopgaande, vertakte eenjarige plant die 30 cm hoog word. De violier groeit bij voorkeur op een zonnige, beschutte plaats in een vochtige, goed waterdoorlatende grond. De zuurtegraad van de bodem is bij voorkeur neutraal. De plant bloeit gedurende de zomer tot in de herfst,de bloemen van deze violier kunnen van roze tot paars zijn. Deze bloemen zijn niet erg opvallend, maar hebben een sterk zoete geur die alleen 's nachts is waar te nemen.De violier is een populaire tuinplant en heeft zich ook vanuit tuinen in het wild gevestigd. De soort komt van nature voor in het oostelijke middellandse zeegebied.