26-07-08

De American pillar roos.

ballerina roosamerican pillar roosDeze klimroos heeft een overweldigende bloemenpracht en een goede ouderwetse geur. Na de bloei wordt u meestal verrast door fraaie bottels.De rozen zijn hun aandacht dubbel en dwars waard.De roos is ziektevrij en heeft een gezond blad,vele bloemen aan het eind van het voorjaar of begin van de zomer, deze pracht duurt maanden. De roos heeft bloemen in trosjes bij elkaar en soms een herbloei na de hoofdbloei. Door de grote groeikracht zijn de rozen uit deze categorie in staat in bomen te groeien en lelijke bouwwerken te camoufleren. Ze stellen geen eisen aan de grond en doen het ook met minder zon.

21-07-08

IJzerhart (verbena bonariensis)

ijzerhard 12ijzehard2 Er bestaat in feite maar een inheemse verbena soort, deze plant is zelfs een exoot die hier verwilderd is. De verbena die wij in onze tuin hebben staan is van oorsprong een zuidamerikaanse plant.Deze Verbena is geen moeilijke plant,al is ze vorstgevoelig maar zaait ze zich gemakkelijk uit. Ze doet het best op vochtige en niet te zware grond. De plant wordt tamelijk hoog: tot 1 meter. Ze staat in onze wildernis omdat de plant er van zelf gekomen is,zoals zo veel andere planten.De vlinders zijn er wel verzot op.

18-07-08

Tellima grandiflora

WIE WEET WAT22222De Tellima is een bosplant, die in de tuin dicht bij bomen of struiken staan. Ze verdragen of verlangen schaduw en hebben het liefst een humusrijke grond. De specifieke eisen van de plant zijn, lichte schaduw en een voedzame, niet te droge grond, waarin weinig boomwortels voorkomen, bijvoorbeeld in de schaduw van bomen of schuttingen. De standplaats lichte warme schaduw, weinig of nietwoekerend, goed te combineren. De kleur is groen en rood,en de bloeitijd is van mei tot juni en wordt ongeveer tot 65 cm hoog.

16-07-08

De blauwe reiger (Ardea cinerea)

rijger22De blauwe reiger is in belgië het bekendste en meest voorkomende lid van de reigerfamilie. Deze vogelsoort komt voor in de gematigde streken van europa.Op zijn lange poten stapt hij door ondiepe plekken van vijvers, hij wordt vliegend gezien langs grachten en bijna overal waar zoetwater is.Zijn broedkolonies bevinden zich in de hoge bomen of afgelegen bossen. De blauwe reiger is ook regelmatig een ongenode gast aan de rand van tuinvijvers waarin gekleurdevissen zwemmen. In strenge winters hebben de blauwe reigers het wel moeilijk.

15-07-08

Tuinanjer (Dianthus barbatus)

1Duizenschone 2 De tuinanjer waar de meeste kleuren een mengelmoes zijn van witte tot rode bloemen,en die schijnbaar geverfd zijn tot bicolors, met verschillende gekleurde randen. De meest populaire zijn rood - roze - witte - een sterk geurende plant.Ook soms wel duizendschone genoemd,een lust voor het oog !

Kleine klit (Arctium minus)

kleineklis2De distelachtige bloemenhoofdjes of klitten van deze algemene bernplant worden vaak in de kleding of in een dierenvacht meegevoerd. De klitten versprijden het zaad in de wijde omgeving,waardoor de kleine klit in staat is om een klein stukje braakliggend land in bezit te nemen.De bladeren staan spiraalvormig rond de wollig behaarde stengels.Vaak zijn de bloemen purpergekleurd.Weinig bekende zelzame plant van bermen en ruige groeiplaatsen.

12-07-08

De boerenzwaluw (Hirundo rustica)

Hirundo rustica22hirundo2zwaluwnest 3Het eerste dat mij op viel in de omgeving van de nieuwe tuin was de boerenzwaluw,waar de vogel zelden noch te zien is,vliegt het daar vol, het is daar precies een andere wereld,zelfs de koekoek hoor je daar dagelijks! De boerenzwaluw dat is een trekvogel, en ze trekken gedurende de lente noordwaarts naar hun broedgebieden in europa. Zijn snelle vlucht is bij ons gedurende de hele zomer te zien. Zijn lange vleugels en zijn slanke lijf maken hem zeer geschikt om in de lucht achter insecten aan te jagen.

06-07-08

Grote wederik (Lysimachia vulgaris)

verklein22grotewerderik2Grote wederik is een vaste plant. De plant word tot 1 m hoog en de bloemen zijn geel en hebben vijf kroonblaadjes Aan de voet hebben de kroonblaadjes of slippen,dikwijls een bruinrode vlek. De plant heeft wortelstokken,in het water kunnen ze soms meterslang zijn het is een super mooie plant als ze maar in de juiste biotoop staat moerasachtige schrale grond.

05-07-08

Knopig helmkruid (Scrophularia nodosa)

knopig helmkruid22008-07-05_035357wwwwwwwwKnopig helmkruid is een tamelijk hoge, bijna onbehaarde plant die voorkomt op vochtige, voedselrijke plaatsen, zoals boszomen,vochtige vlakten en bermen.Met haar vierkantige stengel is de plant opvallend,maar niet zeldzaam want de plant groeid hier en daar in onze tuin. De bloemen zijn roodbruin en lokken de incekten. Het knopig helmkruid heeft een eivormige doosvrucht die op de foto hier naast al zijn open gegaan.