29-06-08

Geiteblad ( Kamperfoelie )( Lonicera )

geiteblad2geiteblad3 Geiteblad is een geslacht van klimplanten en struiken dat zowel in Europa, China, Noordoost-Azië als in de Verenigde Staten voorkomt. Het geslacht behoort tot de kamperfoeliefamilie. De planten slingeren zich om andere planten en bomen heen. De bloemen hebben vooral savonds een sterke zoete geur. Ze zijn er ook in diverse kleuren, veel voorkomend is de roze rode en geel witte vorm. De plant is vrij gemakkeljk tevinden en te planten.

27-06-08

Het lieveheersbeestje (Coccinellidae)

lieveheerbeestjes (640 x 480)4 Deze soort lieveheersbeestje is ongeveer 5 millimeter lengte en is een van de vele soorten lieveheersbeestjes,die je het meest tegenkomt in grote delen van Europa. Een belangrijke vijand is de mier, de zwarte wegmier, die dol is op bladluizen. Niet om ze op te eten, maar om de zoete uitscheiding die ze produceren. Daarom beschermen verschillende mierensoorten de bladluizen tegen allerlei vijanden, zelfs dieren die planten eten en concurrenten van de luizen zijn. De mier eet geen lieveheersbeestjes, maar verjaagt ze met mierenzuur om de bladluis te verdedigen. Bijna alle lieveheersbeestjes,scheiden bij gevaar een zeer bittere substantie af die stinkt en zeer vies smaakt. Vogels die een lieveheersbeestje oppakken krijgen het spul in hun bek en laten de kever vallen.

kolibrievlinder (Macroglossum stellatarum)

colibri 2De kolibrievlinder is een dagactieve nachtvlinder.De vlinder beschikt over een lange tong en is in staat om stil te hangen in de lucht bij een bloem tijdens het opslurpen van nectar. Omdat de kolibrie vogel ook over deze eigenschappen beschikt, heeft deze vlinder de naam kolibrievlinder gekregen. De spanwijdte is tot een 6 centimeter, de voorvleugels zijn grijsbruin en de ondervleugels zijn oranjegeel. Aan de brede staart zitten zwarte en witte plukken haar.De vlinder vliegt vooral in augustus en september.

24-06-08

Marialelie ( Lilium candidum )

maria lelie 2lelie2 De madonnalelie is de essentie van het begrip lelie. De grote, sneeuwwitte, trompetvormige bloemen met hun gele helmknoppen bloeien in juni en juli. Vijf tot twintig zoet-kruidig ruikende bloemen staan dicht bijeen op een ongeveer 0.80m hoge stengel. De imposante madonnalelie houdt van warmte en heeft een geschubde bol, in de dikke schubbenbladeren worden voedingsstoffen opgeslagen. In de herfst groeien uit de bol eenige bladeren waarmee de lelie in de winter krachten verzamelt.

22-06-08

De dauwbraam (Rubus caesius)

braam2douwbraam xxDe dauwbraam is een kruipende soort wordt veel in de in struikgewas aangetroffen, de soort houd van kalkrijke grond en open plaatsen met veel zon.Ook houdt de plant van puur zand, daar groeit en bloeit de plant en brengt deze bloemen en vruchten voort. De kruipende takken en de wortels helpen om stuivend zand vast te houden.De bloemen zijn roze van kleur en de bessen zijn kleiner en minder zoet.Hier neven komt de bes te staan!

De gewone braam (Rubus fruticosus)

braambloem230-09 2007 braamDe bloem van de gewone braam.De heester is een in heel europa inheemse plant die langs bosranden voorkomt. De plant is een heester die tot 5 meter hoog wordt. Elk jaar worden nieuwe stengels gevormd. Alleen de tweejarige stengels dragen vrucht, waarna deze afsterven.De bloei is van eind mei tot september en de bestuiving vindt plaats door insecten,door bijen en hommels.De vruchten worden rijp vanaf augustus,en bevatten veel vitamine ( C ) en suiker !

18-06-08

Look zonder look ( Alliaria-petiolata)

Alliaria-petiolata4Look zonder look is een algemeen voorkomende plant die je gemakelijk herkent aan zijn witte bloemen, zijn blad en vooral zijn geur.Overigens verspreiden niet alleen de bladeren, maar ook de zaden en wortels deze geur.De plant is volgens sommige eenjarig, volgens andere tweejarig en zoals bij alle kruisbloemigen hebben de bloemen vier kroonbladeren,de bloeitijd is van april tot juni.De standplaats is op vochtige, voedselrijke grond in loofbossen,maar een maal in de tuin,je hebt ze beter niet !!!

Zwartkop ( Sylvia atricapilla )

zwartkop22Zwartkop een soort grasmus,de vogel is gemakkelijk te herkennen aan het zwarte kopje en het vrouwtje een bruin kopje. Het verenkleed verder grijs op gezicht en nek,onderdelen en staart grijswit, geen wit in staart.De zwarte kruin reikt niet tot onder oog.Het vrouwtje is meestal niet te zien, behalve het zingend mannetje of fouragerende vogels in het najaar.Ik zie het mannetje voordurend met bekje vol incekten naar het nest vliegen,maar de vogel vertrek telken zonder dat ik hen zie vertrekken !!!

17-06-08

Kaukasische vergeet-mij-niet (Brunnera macrophylla

Kaukasische vergeet-mij-nietbrunneraKaukasische vergeet-mij-niet ! De bloemkleur is blauw en de bloeitijd is van ca. april tot juni. De bladeren zijn groen en de plant is ongeveer 40 cm hoog. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 50 cm,en is winterhard.Ze verdraagt een temperatuur tot -35 graden.Deze plant is geen familie aan het vergeet - mij - nietje!

16-06-08

De gevekte orchis (Dactylorhiza maculata)

orchies2De gevekte orchis is een vaste plant die behoort tot de Orchideeënfamilie, en is al vrij zeldzaam en sterk afgenomen. De plant is beschermd en komt van nature voor in gans Europa.Het is een tot 30 cm hoge overblijvende plant, met een knol en zonder bladrozet. De plant bloeit in juni en juli met lichtlila tot witachtige. Op de bloem zit een donkerpaars honingmerk Het spoor is buisvormig met een aarvormige bloeiwijze.Het groene stengelomvattende blad is gevlekt en vanonderen dofgroen

De rietorchis (Dactylorhiza majalis)

orchis deze dezeDe rietorchis is een orchidee die in Nederland en België wettelijk beschermd is. Het is een lage overblijvende plant. De bloemen zijn rozerood tot paarsachtig zo rond eind mei tot begin juli. De bloem is gaafrandig en heeft donkerrode stippen of streepjes. De zijslippen wijzen omhoog.Met een aarvormige bloeiwijze van maximaal 15 cm. Het blad kan gevlekt zijn. Een aantal van deze vlekken zijn dan ringvormig. Maar er komen ook ongevlekte exemplaren voor

13-06-08

Vuurwants (Pyrrhocoris apterus)

vuurwantsen 3vuurwants2Vuurwants is een insect die zijn naam dankt de aan de kenmerkende tekening, een knalrode bovenzijde met op de rug een zandlopere-achtige zwarte vlek, met aan weerszijden een ronde zwarte vlek.De voorvleugels zijn erg kort en de achterste segmenten worden niet bedekt.Deze wants leeft meestal in grote groepen op lindebomen omdat een deel van het voedsel bestaat uit de zaden van deze boom,die worden leeggezogen.

Poelruit (Thalictrum flavum)

poelruit2zaad poelruitkleinDe bloemen van de poelruithebben vier kelkbladen en vele lange,rechtopstaande meeldraden,waardoor de pluimen er pluizig uitzien.De stengel is gegroefd,kaal en meest onvertakt. De bladeren zijn van boven donkergroen en lichter langs aan de onderkant, en in talloze blaadje gedeeld.Er bestaat ook een kleine ruit die heel zeldzaam is met hangende meeldraden.Algemeen langs waterkanten in het zuiden van Belgie.De andere fotos is het zaad van de poelruit.

09-06-08

Grote Glimworm ( Lampyris noctiluca )

glimworm000 GLIMWORM111GROOT Glimwormen staan ook wel bekend onder de naam gloeiwormen. Ze zijn vooral gekend dat de glimwormen lichtgeven .Minder bekend is dat deze insecten in feite kevers zijn en geen wormen. Glimwormen of vuurvliegen zijn gegroepeerd binnen de familie Lampyridae.De vrouwtjes zijn vleugelloos en hebben in vele gevallen een larvachtig uiterlijk. Beide seksen kennen een larvaal stadium en verpopping, en de poten en kop van vrouwtjes zijn gelijk aan die van mannetjes.Een opmerkelijke eigenschap is het vermogen om licht te produceren, wat bioluminescentie wordt genoemd.

08-06-08

Grote Glimworm

glimwormklein

07-06-08

De Koekoeksbloem (Lychnis flos-cuculi)

koekoeksbloem xwitte koekoeksbloem222De echte Koekoeksbloem is een vaste plant. Ze is in België en een zeldzaam geworden plant met een hoogte tot 40 centimeter.De ruwbehaarde stengel draagt smalle, lancetvormige bladeren. De mooie roze bloemen hebben 5 kroonbladen, die onregelmatig vier maal gespleten zijn. De bloeiperiode loopt van mei tot augustus,de plant heeft slechts weinig stengelbladen, waardoor de bloemen des te meer opvallen.Hier staan ze voor het grootste deel bij de randen van de vijvers.Hier ook de witbloeiende versie.

De Koekoek (Cuculus canorus)

koekoekDe Koekoek is een vogel die dagelijks te gast is in onze tuin.Koekoeken hebben naar beneden gebogen snavels,en twee klauwen naar voren en twee klauwen naar achteren aan hun poten. Hij dankt zijn naam aan zijn geroep,een typis koe-koe geluid,alleen het mannetje roept dat.Zijn eten is insecten,spinnen motten vlinders rupsen.De koekoek legt zijn eieren in de nesten van andere vogels, waar het uitgekomen jong alle andere eieren uit het nest verwijderd,en dan gevoed wordt door de kleinere vogels die het nest maakten Tevens is de koekoek een trekvogel !

05-06-08

Lis (Irissen)

Irissen blogIrissen.jpg 2In het wilde is Nederland en België komt alleen de Gele lis (Iris pseudacorus) in de natuur voor.Deze iris is prachtig en is altijd te vinden in groepen, maar hoort niet thuis bij wilde planten die hier inheems zijn.

Nr een van ons grote vijvers.

vijver 55000Een echte natuurlijke vijver met een doorsnee van twaalf meter,met 55.000 liter water in.Hier moeten karrevrachten planten uit ! Nochtans is de vijver kunstmatig !!!

04-06-08

De Gelekwikstaard (Motacilla flava)

gelekwikstaard2222De Gelekwikstaard is een zangvogel uit de familie kwikstaarten.Ze worden ongeveer 15 cm groot, iets kleiner dan dan de grote kwikstaart, elke soort heeft een groenig bruine rug en heldergele buik, die bij het vrouwtje iets lichter is.Ook het koppatroon verschilt per soort.

Roos naam Violet !

violet2Ik was zondag op bezoek bij een Barones, die mij gevraag had haar even een bezoekje te brengen.De vrouw woont in een reusachtig kasteel met een tuin van een paar hectaren,na wat praten wandelden naar haar rozentuin,daar heb ik enige rozen gefotografeerd, er waren heel speciale rozen maar deze roos hier viel mij op.Ik vroeg aan de dame of zij de naam kende van deze roos,de barones antwoorde ja natuurlijk ken ik de naam ze noemt Violet en is volgens de barones hier inheems ! Uit de archieven is gebleken dat de roos er al stond in het jaar 1710 en door de familie in stand gehouden werd tot nu ! Thuis gekomen ben ik een beetje gaan Googelen naar de naam maar niet gevonden !Maar dat komt wel !!!

02-06-08

De Goudwinde ( scholenvis)

goudwindes2De goudwinden zijn rustige vissen die gemakkelijk kunnen overleven in een vijver.Ze zijn in de nachts het actiefst dan jagen ze op insecten. Je ziet ze ook meestal vlak onder het wateroppervlak,dat komt hun kleur ten goede als ze gevarieerde voeding eten. In de natuur kan deze levendige vis, in een gewone doorsnede vijver tot 40 centimeter lang worden.De goudwinde is een scholenvis en zoals de naam het al zegt heeft deze vis een oranje kleur, ze bestaan ook in andere kleuren.

01-06-08

Viseieren van de Goudwinde en er na visjes.

viseieren2KLEINgoudwinde visjes Wie zag ooit vers afgeworpen viseieren !!! wel ik hoorde in de vijver zo een ongewoon gestoei en geklets dat ik naar boven op de kiosk ben gaan zien wat er gaande was,en aan de overkant van de vijver waren de goudwindes aan het stoeien alsof hun leven er van af ging !!! na een paar uren ben ik gaan zien,en hier het resultaat goudwinde viseieren.Een tijdtje er na duizende kleine goudwinde visjes.