29-05-08

Vrouwenmantel (Alchemilla mollis)

vrouwenmantelVrouwenmantel is een overblijvende plant,die ook in de siertuin word gebruikt, maar is ook verwilderd. Deze plant zaait gemakkelijk uit.De plant wordt tot 30 cm hoog en vormt wortelstokken. Vrouwenmantel bloeit van mei tot in de herfst, met geelgroene bloemen.

Echte salie (Salvia officinalis)

kruidEchte salie is een plant die behoort tot de Lipbloemenfamilie. Echte salie wordt vooral als keuken kruid gebruikt.De plant wordt tot 80 cm hoog. De bladeren zijn dik grijs en sterk aromatisch.Echte salie bloeit in juni en juli met blauwpaarse, soms witte bloemen. De kroonbuis heeft van binnen een krans van haren.

28-05-08

Rozemarijn (Rosemarinus officinalis)

Rosemarinus officinalis.2Rozemarijn vraagt om een zonnige standplaats en een goed doorlatende grond. Zet de heesters bij voorkeur tegen een muur op het zuiden beschermd voor de winterse koude. Scherm alle heesters in de winter af. Snoei eind mei terug tot op het gezonde hout en omdat de struiken snel verouderen is het verstandig ze na enige jaren te vervangen door nieuwe. U kunt het bladeren het gehele jaar plukken.

27-05-08

De grove den (Pinus sylvestris)

de grove den boomgrove den eerstDe grove den is een naaldboom,het verschil tussen den en spar is dat de naalden bij de den bij elkaar staan en bij de spar afzonderlijk. Ook heeft de den ronde en de spar platte naalden. De naalden van de den staan twee aan twee. De grijsgroene naalden zijn gedraaid en kunnen tot 8 cm lang worden.De grove den kan 25 meter hoog worden en heeft een penwortel, waarmee ook uit grotere diepte water kan opgenomen worden.

26-05-08

Een mooie zonsondergang !!!

zonsondergangboerderij2Een prachtige zonsondergang, het baantje slingerd eindeloos door velden en wouden en loopt tenslotte ten einde in een woestenij.Hier neven de mooie sprookjesachtige boerderij.

24-05-08

Heggerank (Bryonia cretica ssp. dioica )

heggerank aheggerank 22 Hier de groene onrijpe zaadbollen die later roodworden ! Zoals de naam zegt ,klimt de heggerank met behulp van ranken in heggen en over andere planten. De ranken en de bloementrossen groeien uit in de bladoksel,waar bij mannelijke en vrouwelijke bloemen aan verschillende planten groeien.De heggerank bevat ook belangrijke stoffen die in de homeopathie gebruikt worden.Plaatselijke klimplant op kalkhoudende gronden.

21-05-08

Prachtig maar te veel planten !!!

vijver 1Zo ligt onze ronde vijver er nu bij,een echte woestenij,maar prachtig,wel te veel waterplanten,die er uit moeten !!!

14-05-08

Bronzen beeld (kinderen)

kinderen2kinderen kleinDe Kinderen zijn met veel aandacht een meikever aan het onderzoeken,een prachtig tafereeltje het door de ouderdom verweerde bronzen beeld.

De muurvaren (Asplenium ruta-muraria)

muurvarens1De muurvaren is een streepvaren.En zoals de naam aangeeft, groeit de soort voornamelijk op muren. De muurvaren komt ook voor op rotsen. Het is een plant die kalkhoudende oppervlakken opzoekt om te groeien.De bladen zijn tot 15 cm lang,de laatste is driehoekig en verdeeld in deelblaadjes die rond, driehoekig of ruitvormig zijn. Het blad is twee tot drievoudig geveerd.Hier staan de varentjes op de muren van een oude steenput,die ook weer zijn scharmes heeft!

12-05-08

Het lelietje der dalen (Convallaria majalis)

klokje der dalen !!!klokje der dalen !!!!Het lelietje der dalen is een tot 30 centimeter hoge vaste plant, die in het wild voorkomt in bosrijke streken, maar ook als tuinplant wordt gehouden. In de grond bevindt zich een kruipende wortelstok.De brede bladeren staan aan de voet van de bloeistengel. Het lelietje der dalen is zwak giftig door bepaalde giftige stoffen die het bevat.

Engels gras (Armeria alpina)

engels gras2Engels gras is een vaste plant,en is in het wilde als vrij zeldzaam en sterk afgenomen. De plant wordt ook in de siertuin gebruikt.De plant wordt een 25cm hoog, de grasachtige bladeren zijn 1 tot 5 mm breed.Engels gras bloeit van mei tot de herfst met meestal roze bloemen. Naast de roze bloemen bestaan er schijnbaar ook witbloeien planten. De grootte van de hoofdjes heeft ongeveer een straal van 3 cm en trekt vele insecten aan !

08-05-08

Meikever (Melolontha melolontha)

meikever meikever 22 De meikever is ongeveer een 3 cm lang,de poppen die zich in mei ontpoppen en dan enige weken van jonge boomblaadjes eten en rondvliegen, op zoek naar een partner.De larve van een meikever wordt engerling genoemd, de larve verblijft twee tot drie jaar in de grond alvorens zich te verpoppen. Tijdens de wintermaanden kruipt de larve dieper in de grond.

Spiegel Karper (Cyprinus carpio)

spiegelkarper dezeDe benaming karper slaat op twee soorten die echter nauwelijks verchillen en ook onderling kunnen kruisen, te weten Cyprinus carpio en Cyprinus rubrofuscus. Cyprinus carpio vertegenwoordigd de wilde en gekweekte karpers ten westen van de Kaspische zee en Cyprinus rubrofuscus de oostelijke karpers. De japanse koi horen dus bij Cyprinus rubrofuscus maar ondertussen hebben al kruisingen met westelijke karpers plaatsgevonden met name met spiegelkarpers. Er bestaan diverse vormen van de karper

02-05-08

De Smeerwortel (Symphytum officinale)

dokkewortel witte smeerwortelinformatie pijl . De paarse en wit bloeiende Smeerwortel is een vaste plant en is in België en Nederland een algemene plant van bermen, dijken en slootkanten. Dit geldt voor geheel Europa. De plant is in Noord-Amerika ingevoerd en verwilderd.De Smeerwortel wordt soms tot 1m hoog,en bloeit van mei tot September witte,of paarse dicht op een hangende bloemen trossen. De bloemen zijn klokvormig, 2-4 cm groot. De kelkbladen zijn spits,de stengel als de lancetvormige bladeren zijn ruwbehaard.