29-04-08

Bos aardbei (Fragaria vesca)

de bosaardbij3bosaarbij 2Bos aardbei is een aparte soort,de bosaardbei wordt ook wel kleine bosaardbei genoemd,De bosaardbei groeit in bijna heel Europa,vooral in bosgebieden, meestal op een ietwat vochtige zandgrond in gefilterd zonlicht. De plant heeft kleine witte bloemen. De gedeelde drievoudige bladeren zijn glanzend en hebben een gezaagde rand. De vruchten zijn zeer smakelijk, maar eigenlijk zijn het schijnvruchten,die een zoete geur verspreiden. Ze zijn eetbaar, maar zijn kleiner dan die van de cultuuraardbei.

17-04-08

Het driekleurig viooltje (Viola tricolor)

tricolorviooltjekleinHet driekleurig viooltje is een plant uit de viooltjesfamilie. Deze soort komt in heel Europa voor,het driekleurig viooltje was het symbool van de herinnering.De plant is eenjarig en kan tot 20 cm hoog worden,de plant heeft een kantige stengel die zich meestal in rechte hoeken vertakt. De stengels dragen kleine, tegenover elkaar staande blaadjes,de bloeitijd is van mei tot november.

Hondsdraf (Glechoma hederacea )

xxhondsdraf2Hondsdraf is een kleine, kruipende, geurende plant die op de knopen wortelt. De bladeren zijn niervormig met een gekartelde rand, hoe zonniger de standplaats, des te kleiner zijn de bladeren.De plant bloeit van maart tot juni met paars-blauwe lipbloemen, die in een schijnkrans staan.De bloei van de plant valt in mei. De onderlip is aan het einde in tweeën gespleten en de bovenlip is vlak en niet bol. Het plantje kan in sommige omstandigheden snel gaan woekeren.

Het Kleinhoefblad (tussilago Farfara)

het kleinhoefbladdeze2 Het klein hoefblad komt vrijwel overal voor op zandgrond en kleigrond. Je kunt het vooral aantreffen op ruigten, in leemgroeven, aan rivieroevers, langs wegen en op en langs dijken.De plant wordt ongeveer 25 cm hoog. De bloemhoofdjes worden circa 1,5 cm groot. De zaadpluisjes vindt je hier naast.

08-04-08

De wilde eend (Anas platyrhynchos)

wilde eenden2wilde eend4 De wilde eend is een veel voorkomende vogel in Europa.De wilde eend een van de meest voorkomende soorten eenden. De lengte is ongeveer 50cm en de spanwijdte ongeveer 90cm. Een volwassen eend weegt een 1 kilo. Het mannetje is kleurrijk met een glanzend groene kop, een witte halsband, een bruine borst en gekrulde zwarte veren.Het vrouwtje bouwt een nest in het lange gras,of in een holte. De acht tot tien eieren broedt ze uit in 4 weken.De wilde eend komt voor in stad en platteland in vijvers, moerassen.

De Muurbloemen (Erysimum cheiri)

wilde muurbloem5muurbloemen2De Muurbloemen is een plant die niet alleen in het wild voor komt, maar ook veel wordt gebruikt als sierplant. De muurbloem komt in Europa voor op oude muren van ruïnes,oude gebouwen enz vandaar de naam muurbloemen!De vaste plant wordt ongeveer een 40cm hoog en bloeit van april tot juni met geurende bloemen. De bloemen van de planten in het wild zijn goudgeel, de gekweekte vormen donker geel, oranje of roodbruin.de muurbloem krijgt pas in het tweede jaar bloemen.De rechter foto is een kultivar.

05-04-08

Kleine maagdenpalm (Vinca minor )

14wittemaagdenpalm2Maagdenpalm komt in vele delen van Europa voor. Aan de kruipende, wortelende stengels komen glanzende eironde bladeren en aan de rechtopgroeiende stengels grote bloemen van blauw tot blauwpaars,zelfs soms witte zoals op de foto.

03-04-08

De Grote maagdenpalm (vinca major)

grotemaagdenpalmDe plant lijkt sterk op de kleine maagdenpalm maar is hoger en kan 50 tot 70 cm hoog worden.De brede bladeren zijn eivormig, langer gesteeld en hebben een groter kleurverloop, van donkergroen tot bruin. Ook zijn de bladranden behaard dit in tegenstelling tot die van de kleine maagdenpalm. De 5 cm grote, violetpurperen bloemen zijn ook groter, en de kelkslippen zijn langer en spitser.De grote maagdenpalm bloeit van het vroege voorjaar tot de herfst,en soms gaat de sterke plant woekeren !