30-12-07

Bitterzoet (Solanum dulcamara)

bitterzoet4De 1 cm grote bessen zijn eerst groen, dan geel, later rood. Ze zijn in rijpe vorm zacht, eetbaar voor vogels, maar giftig voor mensen. De vogels spelen dan ook een belangrijke rol bij de verspreiding van zaden. De 12 cm lange bladen zijn pijlvormig,en vaak iets gelobd aan de basis. Zoals bij vrijwel alle soorten zijn de bladen giftig.

Bitterzoet (Solanum dulcamara)

bitterzoet3De stengels zijn dun en rankend, vanonderen verhout, de plant windt zich meestal om andere planten. Hierbij kan de plant een lengte van 2 meter bereiken.De bloeiwijze is een enkelvoudig. De tot 1,5 cm grote paarsblauwe bloemen, met 5 bloeien van juni tot september in trosjes of groepjes.De bloemen zijn hangend, stervormig, met vijf paarsblauwe kroonbladen en gele vergroeide meeldraden.Zoals bij vrijwel alle soorten zijn de bladen giftig.

27-12-07

De veldgentiaan. (Gentiana campestris)

kleinDe veldgentiaan is een eenjarige plant. De plant komt voor op matig vochtige tot vrij droge, kalrijke gronden in grasland en valleien.De is zeer zeldzaam en sterk afgenomen.De plant wordt tot 20 cm hoog en heeft een gegroefde stengel. De wortel en onderste stengelbladeren zijn omgekeerd eirond of tot langwerpig.De veldgentiaan bloeit van augustus tot de herfst met meestal violette tot 2,5 cm grote bloemen.De vrucht is een doosvrucht

De Sperwer (Accipiter nisus)

sperwer deze kleinhoutduifpluimen 2Bij alle roofvogels is het mannetje kleiner dan het vrouwtje, maar bij de sperwer is dit verschil zeer groot het vrouwtje is tweemaal zo zwaar als het mannetje.Vogels zijn de voornaamste prooi,maar eet ook wel eens een tortelduifje die dan eerder door het vrouwtje wordt gevangen. De sperwer jaagt vanuit een dekking, of met een, snelle vlucht in het voorbijgaan.Dat is hier wekelijks kost,op vele plaatsen liggen pluimen, en vande morgen was de vogel weer bezig op een duif op te peuzelen,echt de moeite waard om de vogel eens te opserveren van op zoeen tien meter afstand.Op de twede foto ziet je wat er overblijft van een houtduif.

De wonderen zijn de wereld niet uit!

pauwoog3Maanden geleden toen alle vlinderstruiken reeds lang uitgebloeid waren,vond ik wonder boven wonder in een beschermde hoek noch een takje met bloemen,met daar op niet te geloven een vlinder,die heel traag was door de koude.De vlinders waren reeds een paar maanden verdwenen,met uitzondering van deze !!!

26-12-07

Een mooi Roosje.

roos2Deze roos staat er nu op de 26-12-2007 zo bij,met vele groene planten zoals je ziet .

25-12-07

Het lege nest Staartmees (Aegithalos caudatus)

startmeesStaartmezen wonen bijna altijd in de dichte omgeving van water. Hier is het nest leeg, ik stond er op te kijken toen de meesjes het nest verlieten,mijn aandacht werd getrokken door hun ongewoon druk gefladder van de ouders rond het nest. Het duurde zeker een uur voordat het nest leeg was,er kwamen juist geteld tien jongen uit.

Nest van Staartmees (Aegithalos caudatus)

staartmees 2Deze foto is van verleden jaar,de staartmees woonde aan een van ons vijvers.De vogeltjes waren niet bang,ze werkten druk aan hun nest terwijl wij er op twee meter van af stonden.En op zekere dag was ik naar die vijver gekomen,door het drukke gedoe en gekrijs van die vogeltjes,en een voor een verlieten ze het nest.

De Staartmees (Aegithalos caudatus)

staartmees2De Staartmees is een zangvogel uit de groep staartmezen.De vogel behoort niet tot de familie van echte mezen.De staartmezen vormen op zich een eigen familie. Ze worden ongeveer 14 cm groot en ongeveer even groot als de koolmees. De staartmees komt voor in bosrijke omgevingen,zoals hier in de tuin en bijna altijd in de omgeving van water. Ze bouwen bolvormige nesten met een ingang aan de voorzijde. Staartmezen hebben een klein lichaam met een zeer lange staart.De zang bestaat uit korte kreten en roepgeluiden.

21-12-07

De Winterjasmijn (Jasminum nudiflorum)

winterjasmijn4Wist je dat de Winterjasmijn ook in het wit bestaat in het wilde.

Zwerminktzwam (Coprinus disseminatus)

zwerminkzwam2De zwerminktzwam is een algemeen voorkomende soort die vooral in grote aantallen te vinden is op stronken of aan de voet van bomen. Meestal komen ze boven in de herfst, maar zijn ook op andere tijden van het jaar te zien.De hoed is punt tot bolvormig. Aanvankelijk is de paddenstoel geheel licht geelachtig bruin, maar later wordt de rand grijs. De hoed is gegroefd of gestreept, bijna tot de centrale schijf.

Rodekoolzwam (Laccaria amethystina)

rodekoolzwam2De Roodekoolzwam en zijn verwanten zijn kleine paddestoelen die op vallen omdat ze in grote groepen voorkomen.Men treft hen in allerlij bossen aan.Ze groeien vooral op op hopen afgevallen bladeren of naalden.De intensief paarse hoed,waaraan de Rodekoolzwam zijn Nederlandse naam dankt,verbleekt bij droogte al snel.Later wordt hij lichtbruinpaars.

Parelstuifzwam (Lycoperdon perlatum)

parelstuifzwam2De parelstuifzwam kan tot 8 cm hoog worden en heeft de vorm van een omgekeerde peer. De witte kleur verandert geleidelijk aan naar bruin. De hoed en de bovenkant van de steel zijn met dicht opeenstaande wratten bezet,die gemakkelijk kunnen worden verwijderd. Het vlees is bij jonge exemplaren wit, later verkleurend van geel naar bruin. Het vlees wordt omgevormd tot sporen die dan ook bruin zijn.De parelstuifzwam wordt in zomer en herfst aangetroffen op humusrijke grond in naaldbossen.Het een zeer veel voorkomende soort.

18-12-07

Koningspage (Iphiclides podalirius)

cccccccccc111Koningspage is een dagvlinder uit de grote pages. De vleugel varieert in lengte tussen de 3 tot 4 cm.De grote vlinder is vindt je in heel Europa. De vlinder vliegt tot 1500 meter hoog in de bergen.De vliegtijd is van maart tot en met oktober.De vlinder geeft de voorkeur aan droog kalkrijk grasland en bosgebieden bij voorkeur op warme, zonnige plekjes.Deze foto is door een vriend genomen.

17-12-07

Eikengal (Cynips quercusfolii) of eikengalwesp

eikengal 22 De meest bekende soort is de eikengalwesp.Op de onderkant van de bladeren zijn in de herfst ronde bolletjes te zien die op eikenbladeren tot 3 centimeter groot worden en er roodachtige uit zien.Hier heeft de galwesp de bollen reeds verlaten.

15-12-07

Het nest van het Winterkoninkje.

nest2Het nest van een winterkoninkje gebouwd op het nest van de boerenzwaluw.Gefotografeerd 15 december 2007 om 16.30u.

Winterkoninkje (Troglodytes troglodytes)

winterkoninkje3Het Winterkoninkje is een klein vogeltje van ongeveer tien centimeter met een opgewipt staartje.Het vogelje is enig in zijn soort hier in Europa verspreid.Het winterkoning is nu een van de meest algemene vogelsoorten, omdat hij zich heeft aangepast aan alle streken.Winterkoninkjes eten insecten.Drie nesten per jaar zijn heen zelzaamheid, met tot acht jongen per nest. Deze nesten worden in het voorjaar door het mannetje gemaakt, op de meest verscheidene plaatsen.

De Hulst (Ilex aquifolium)

kleinhulst 2De Hulst is de enige wintergroene loofboom in Belgie De hulst komt voor in bossen en zaait zich gemakelijk uit, door de vogel die de bessen eten en hun uitwerselen verder deponeren, de boom verdraagt zure grond. Deze langzaamgroeiende boom kan tot tien meter hoog worden. De leerachtige bladeren van de hulst zijn getand en van stekels voorzien. De hulst is een tweehuizige boom.Je kan er mooie kertsversieringen mee maken !!!

12-12-07

Veenwortel (Polygonum amphibium)

amphibia-122deze 2De Veenwortel is een plant uit de duizendknoopfamilie. De stengels en bladeren van deze waterplant drijven op het oppervlak van stilstaand tot langzaam stromend water.Bij de veenwortel zijn de bladeren langgesteeld, lancetvormig en hebben een hart vormige voet.De veenwortel bloeit in dichte aren.De bloeiperiode is van juni tot oktober. De bloemen zijn roze wit.Deze plant doet het minder goed dan de Adderwortel.

De kleine bonte specht (Dendrocopos minor)

specht3De kleine bonte specht is de kleinste van de bonte spechten.De kleine vogel eet alleen insecten en broedt vooral in weiden.Deze leeft in gemengde en loofbossen en boomgaarden.Hier in onze wildenis is de vogel bijna dagelijks te zien,het mooi om hem te opserveren.De vogel is schijnbaar niet bang,want je kan hem benaderen tot op 5 meter !!!

06-12-07

Cotoneaster Horizontalis

Cotoneaster horizontalis  kleinDe Cotoneaster is een groenblijvende heester die een donkergroene haag van bijzonder karakter vormt.Hij draagt in het late voorjaar witte bloemen en in de herfst en winter dichte trossen rode bessen.Zijn standplaats zon of halfschaduw.De rode bessen worden bij vrieskoude snel gevonden door de vogels.

Sneeuwbes (Symphoricarpos albus)

Wit2sneeuwbesDeze loofverliezende struik heeft trossen klokvormige bloemetjes,maar is vooral populair vanwege de vele witte bessen die laat in de zomer en de herfst verschijnen en blijven hangen.Een ouderwetse struik die schijnbaar in de vergeethoek staat.

Lampionplant (physalis)

lantaarnplant 2pchihalis 11 Onkruid wordt deze plant wel genoemd. dit niet vanwege het fraaie omhulsel rond de bes, maar door z'n woekerende karakter en soms gigantische hoogte.de lampionplant is inheems in Japan en komt als 'onkruid' voor in Centraal- en Zuid-Europa.

03-12-07

Lampionplant (physalis)

dezebbbbbbbbbbbbbzzzzzzzpchihalisZo staat de lampionplant er straks bij.Schijnbaar is de bes eetbaar, maar ik heb ze eens geproeft maar ze is zeer zuur.

De Kale inktzwam (Coprinus atramentarius)

De kale inktzwamDe kale inktzwam komt over het algemeen voor in groepen. Men vindt de zwam in weiden, gronden en op terreinen. Jonge zwammen hebben een eivormige hoed, later wordt deze breed en klokvormig. De kleur is lichtgrijs of lichtbruin. De hoed is van boven naar beneden straalsgewijs gegroeft, doordat de hoedplooien dicht bijeen staan.