30-08-07

Gele zonnehoed (Rudbeckia fulgida)

rudbekiaDe gele zonnehoed komt uit het noorden van Ameria. Daar is de plant dikwijls te zien in de prairies en in de bossen. Onder de rudbeckias zijn tweejarige planten en overblijvende planten. De plant behoort tot de familie van de Asters. Het is een plant die vooral in de volle zon op z'n plaats is, maar ook goed bloeit in de halfschaduw. De bloei duurt bijna drie maanden en ook in de winter mogen de uitgebloeide stengels met hun bloemhoofdjes worden gezien.

29-08-07

De kleverige of gulden salie (Salvia glutinosa)

800px-Salvia_glutinosa_3Weer een van de planten die hier niet thuis hoort denk ik?Maar schijnbaar is ze te vinden in Vervier aan de Vesdre stroom.

Dubbele korenbloem !!!

dat noemen ze 2 3 kleinDat noemen ze zaden van wilde planten,allee de dubbele korenbloem,heel mooi maar niet meer wild !!!!

De bruine kikker !!!

kikkers 2Nu met het beetje mooi weer is zijn er terug honderden kikkers te zien.Als je langs een vijver wandeld hoor je de eene plons na de andere,hoe veel kikker er hier verblijven, ik heb er geen idee van,wat ik wel weet als het mooi weer zijn de kikkers in gans het parochietje te horen !!!

28-08-07

Rood weeskind (Catocala nupta)

nachtvlinder  2Het Roodweeskind is een zeer grote vlinder uit de uilenfamilie.Zijn vleugels hebben een spanwijdte van 8 cm.De algemene voorkomende vlinder komt voor in weiden parken. Het rood weeskind kan gezien worden in gans europa van juli tot en met oktober In nederland veel minder met uitzondering hogergelegen delen van het land.Deze heb ik gevangen in een glas een foto van genomen,en dan terug de wijde wereld in !!!

25-08-07

Groot Heksenkruid (Circaea lutetiana)

heksenkruidpn4 kleinDe plant kan tot 70 cm hoog worden en vormt kruipende wortelstokken en kan daardoor ook een lastig onkruid zijn. Deze bloeit van juni tot in september met witte bloemtrosjes. De kleine bloemen bestaan uit twee kelkbladen, twee kroonbladen, twee meeldraden en twee vruchtbladen.Het heksenkruid komt voor in loofbossen die op vochtige tot natte, voedselrijke gronden liggen.

23-08-07

Hoornaar (Vespa crabro)

kleinHier de binnenkant van de karnemelk ton, met het door de wespen mooi gemaakt nest van bijna 15 cm doorsnee en waar nu bijna alle wespen uitgevlogen zijn met uitzondering van enkele die rest verzorgen. Nog een klein detail de grootste wesp die ik gevangen heb was 32 mm lang en woog 0,3 gram !!!

20-08-07

Hoornaar (Vespa crabro)

deze 22Hier heb ik er een paar gevangen !!! maar dat gaat zo maar niet want ik wilde perse niet gestoken worden,met een glas met een plaatje om er onder te schuiven !!! maar nee hoor met een vlogen er wel twintig rond mijn hoofd en bleef ik roerloos staan !!! drie minuten hebben ze mij belagerd en rond mij gezoefd maar niet aan gevallen ,en plots waren ze weer weg,ik had wel een voorzorg genomen ,ik had mijn auto zo dicht mogelijk er bij gezet met de deur open,ik had er maar in te springen en de deur dicht te smakken,dan had ik denkelijk een paar steken,maar zeker niet gans het nest op mijn kop + !!! want als je je zenuwen niet in bedwang kan houden ben je zeker gestoken !!!

Hoornaar (Vespa crabro)

dezeIk ben drie wespen gevolgt en alle drie vlogen regelrecht naar een fruitboom,zoals deze hier recht naar een pereboom, waar de wesp zeker een kwart uur in die peer aan het eten was.Wie verteld daar dat ze niet van zoetigheid houden.

Hoornaar (Vespa crabro)

hoornaard kleinHier vertrekken er enige,maar deze worden niet besnuffeld of gekeurd zoals deze die toe komen,maar je zou verbaast zijn zo een grote wesp met zo kleine vleugels !!!

Hoornaar (Vespa crabro)

deze 2 kleinIk ga een paar van die wespen trachten te vangen om er dan een fatsoenlijke foto van te maken.Maar ik verzeker jullie het is een gevaarlijke onderneming,zelf nu heb ik deze foto gemaakt van op een 15cm,maar ik zie dat ik niet nader kan komen of ze zouden aanvallen,en het zijn er honderden !!!

22:43 | Tags: hoornaar | Permalink | Commentaren (0)

16-08-07

Pepermunt (Mentha piperita)

deze 22kleinwatermuntPepermunt is een meerjarige winterharde plant.De plant bloeit van juli tot september met kleine violette bloempjes. De bladeren zijn langwerpig, eivormig en gezaagd en hebben een opvallende mentholgeur. De plant is een kruising van watermunt en groene munt. De donkerpaarse variant geld als de meest geschikte voor medicinale toepassingen. De vele muntsoorten hebben ongeveer dezelfde eigenschappen, hoewel de smaak vaak sterk uiteenloopt.Muntsoorten worden vooral in de keuken en voor verfrissende thee gebruikt.Hier staan noch een paar soorten,maar de boven vernoemde heeft wel de eigenschappen van te overheersen! De twede foto is de watermunt,met ongeveer de zelfde eigenschappen als de pepermunt,maar deze plant bloeit met groter bloemen,en bevat minder eteriche olie.

Koolmees (Parus major)

koolmeesje 2Dat koolmeesje was binnen gevlogen,maar de weg naar buiten dat was wat anders.We hebben het willen of niet moeten vangen,want ons hondje was ook van plan om het te vangen en dat kan niet !!! hier geen vogeltjes te vangen,door hond of poes !!! Het beestje blaast er er nog van,maar is terug de wijde wereld in !!!

14-08-07

Naar mijn mening een soort salvia !!!

salie kleinHoe deze plant hier komt,schijnbaar door trekvogels die hier uitwerselen laten vallen !!!

Boekweit (Fagopyrum esculentum)

boekweitBoekweit is een cultuurgewas dat waarschijnlijk afkomstig is uit China. Het behoort tot de familie van de duizendknopen. Het is een eenjarige plant met een holle rechtopgaande veel vertakkende stengel. De bladeren zijn driehoekig tot hartvormig.De wortel is een sterke penwortel.Het is hier in onze sreken een vergeten graansoort.

09-08-07

Bleke papaver (Papaver dubium)

blekepapaver 2Deze meer zeldzame papaver verschild weinig van de grotepapaver,met het verschil dat deze zeldzamer is,de haren op de stelen liggen plat tegen de stengels,en de zaadhouders zijn langwerpig.

06-08-07

De Woelrat (Arvicola amphibius) 

woelrat kleinDe Woelrat is een knaagdier uit de familie van woelmuizen. Hij leeft voornamelijk in de buurt van water, en is een goede zwemmer en duiker. De woelratjes hebben veel weg van de aardmuis, maar zijn groter en hebben een langere staart. Ze verschillen daaren tegen weer van de bruine rat door een kortere staart en een stompe snuit. De voorpoten hebben vier tenen,de achterpoten vijf.Het zijn uitsluiten planteneters.

03-08-07

Scherpe fijnstraal (Erigeron acer)

deze klein De tweejarige plant die behoort tot de Composieten en komt hier ook voor in Belgie. Scherpe fijnstraal staat op de Belgische rode lijst als kwetsbare planten.Deze plant vormt een bladrozet met lancetvormige bladeren. Scherpe fijnstraal bloeit in Nederland en Belgie van juni tot in augustus. De bloemhoofdjes hebben dunne lintbloemen, die ongeveer even lang zijn als de omwindselblaadjes.

Gewone wesp ( Vespula vulgaris)

wespen nest 2Ik vond het wespennestje tussen wat planken,en ik heb het weg genomen en een paar meter verplaats.Iedere twee dagen heb ik nestje veranderd van plaats,maar telkens vonden de wespen hun nestje terug.Deze wespen waren zeer vijandig,al van in het begin dat ik het nestje vondt.Ze zijn allemaal uitgevlogen met uitzonderig van een larve.

01-08-07

De zaadbollen van het juffertje in het groen.

zaadhuizen 2Zie naar de tekst hier onder !!!

Juffertje in het groen (Nigella damascena)

juffertje in het groenJuffertje in het groen is een plantje die in tuinen als sierplant wordt aangeplant. Het geslacht hoort bij de Ranonkelfamilie. De plant komt in Belgie en Nederland van nature niet voor, maar is lokaal verwilderd. De bloemen zijn helderblauw en klein, maar wel opvallend mooi.

 t.Janskruid (Hyperricum perforatum)

st janskruid2St-Janskruid is een overblijvend plant, met een sterk vertakte wortelstok en tweekantige stengels. De goudgele, honingrijke bloemen zijn bezet met kleine zwarte klieren, die een rode kleurstof bevatten.Als je het kruid droogt is het reukeloos maar smaakt bitter,het bevat looistoffen, etherische oliën, organische zuren.

Hazelnoten (Corylus avellana)

hazelnootjeDe hazelaar is een inheemse heester. hij bloeit als hij nog geen bladeren heeft en is voor de bestuiving afhankelijk van de wind. Aan de hazelaar zitten de mannelijke en de vrouwelijke bloeiwijzen apart. De mannelijke bloempjes zitten in katjes. Ze gaan pas bloeien in januari. De vrouwelijke bloempjes zitten met drie tot vier in een klein knopje bij elkaar. De hazelaar wordt tot 6 m hoog en gaat pas na vijf jaar vrucht dragen.

De bruine en de groene kikkers.

kikkersHier was ik op de juiste plaats,op het juiste tijdstip,met mijn fototoestel,om deze twee kikkers te zien vechten alsof hun leven er van afhing,het was mooi om zien,waarom ze zo aan het vechten waren geen idee er van !!!