28-07-07

De Kleine vos (Aglais urticea)

kleinevos kleinVan deze zomer, als je dat een zomer mag noemen heb ik noch maar drie maal de kleine vos gezien,waar tegen over staat dat er hier honderden atlantas en pauwogen rond vliegen,maar de kleine vos laat het afweten !!!

Rivierkreeft (astacus astacus)  

1 Deze zeldzame verwant van de zeekreeft leef hier ook in een van ons vijvers,in vervuild water overleven ze niet,maar om de kreeft te kunnen fotograferen heb ik ze moeten vangen,en ze zijn zeer agresief !!!

Rivierkreeft (astacus astacus)  

2Deze kreeften zijn heel moeilijk te fotograferen,en daarom heb ik ze gevangen en in een visbak geplaats,en daar gefotografeerd,Het is wel eens uniek om die dieren aan het werkt te zien !!!

Rivierkreeft (astacus astacus)  

3Het harde uitwendige pantser van de kreefachtigen bestaat uit chitine met een hoog kalkgehalte. Door deze samenstelling is het pantser niet rekbaar en moet de kreeftachtige dus vervellen om te kunnen groeien. De met twee paar voelsprieten getooide kop van de kreeftachtige is vaak met het borstpantser vergroeid.Het is een wonder als je toevallig een kreeft ziet vervellen,want het is niet te geloven,hoe dat dier zich uit zijn omhulsel vriemeld !!!

 Kleur met deze dahlia !!!

dalia kleinJa dalias kunnen ook mooi zijn !!! Maar heb je een vraag stel ze dan in de mailbox,links bijna boven !

St.Jakopsvlinder (Tyria jacobaeae) 

jakopsDeze vlinder wordt zo genoemd om dat de rups voornamelijk op St.jakopskruiskruid voorkomt.zijn kleurtekening wijst er op dat de vlinder giftig is en niet te eten door insekteneters.Algemene vlinder,maar soms plaatselijk overvloedig !!!

27-07-07

Rupsen van de St.Jansvlinder (Zygaena filipendulae) 

rupsjakopsvlinder2ix2Van de morgen trap ik een plantje plat die overbevolkt was met deze rupsen.Zo heb ik ze opgeraapt en een fototje van gemaakt.De moeite waard om deze giftige rupsen te bekijken.

Poppen van de St.Jansvlinder (Zygaena filipendulae)  

popDeze poppen van de St.Jakopsvlinder zijn een paar verpopte rupsen van hier boven !!!

24-07-07

Gele morgenster (Tragopogon pratensis)  

zaadbol morgenster 2De zaadpluisjesbol van de gelemorgenster.Deze plant niet vergelijken met de paardebloem,deze bol heeft ongeveer een doorsnee van zeven cm.

Gele morgenster (Tragopogon pratensis)

dyn005_original_960_720_pjpeg_23828_7fe882a5d196598c3b81e59dda368ab1de gelemorgenster 2De gele is een zeldzame plant, de soort komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied,en is in België ingeburgerd.De plant is tweejarig en wordt een 60cm hoog, ook is ze vorstbestendig.In het tweede jaar bloeit de plant van april tot juni.Als je de plant niet kent trek je de plant soms uit omdat je denkt dat het gras is.

Ligusterpijlstaartvlinder (Sphinx ligustri)

dezeligusterpijlstaartvlinder 1 Deze grote nacht vlinder heeft een spanwijdte 115 mm,om te verpoppen graaft hij zich bijna 15cm in de grond.De vlinder komt voor bij ligusterhagen,in tuinen en parken. Klik op de vlinder voor groter afbeelding !

21-07-07

Witte wederik (Lysimachia clethroides)

vlinderplantvlinderplant 2Deze dichte bijna struikachtige plant die het best doet een voedselrijke vochtige grond. In de zomermaanden verschijnen de bloemstengels waarbij de aren eerst met de kop naar beneden hangen maar zich oprichten als ze in bloei staan.Vele vlinders bezoeken ook deze plant !!!

Ruig klokje (Campanula trachelium)

ruigklokjeHet ruig klokje is een tot 1,2 meter hoge vaste plant. De plant wordt ook in de siertuin gebruikt.De scherpkantige stengel en bladeren zijn stijf behaard.De bloeiperiode valt in juli en augustus. De bloemen staan gegroepeerd in een tros langs de bovenzijde van de niet of weinig vertakte stengel.En in tegenstelling tot het grasklokje dat van boven naar beneden bloeit en het ruigklokje van beneden naar boven.Veel zeldzamer dan het grasklokje !!!

20-07-07

Vijfvingerkruid (Potentilla reptans)

vijfvingeren kruid kleinVijfvingerenkruid is een vaste plant, die op bijna het hele noordelijk halfrond voorkomt. Vijfvingerkruid kan zich sterk uitbreiden door de houtachtige wortelstokken, die een dicht netwerk kunnen vormen.Vijfvingerkruid komt voor op vochtige, voedselrijke grond in grasland, duinvalleien, wegranden en op stenige plaatsen.

18-07-07

Brede wespenorchis (Epipactis helleborine) 

wespenorchis kleinwespenorchiesDe brede wespenorchis is een wilde orchideë. Uit de wortelstok ontspringen vaak meerdere stengels met een hoogte van circa 60 cm. De wespenorchis groeit in bossen, duinen en kreupelhout op zandgronden. In het begin van het bloeiseizoen is de bloemstengel aan de top omgebogen.

17-07-07

Harig wilgenroosje (Epilobium hirsutum)

dezeharigwilgenroosje2De grote fraaie plant vertoont zijn zijn rozerode bloemen op vochtige tot moerassige standplaatsen.De plant verbreidt zich door middel van vlezige uitlopers.Deze plant heeft niet de neiging om te woekeren.De bloemen worden door bijen en zweefvliegen bestoven,en heeft ook zachte beharig op de stengels.

 Oranje zandoogje (Pyronia tithonus)

vlinder kleinDit vlindertje zat van de morgen te wachten tot ik er een fototje van nam.Of was het op wacht naar de zon,want deze vlinders zonnen graag.Ze snoepen nectar van marjolein,maar hun favoriete snoep vooraad vinden ze op de braam.Leefgebieden bijna overal,open plekken in bossen heide gebieden enz.

16-07-07

De Italiaanse arumkelk (Arum italicum)

Arum italicumdezeDe Italiaanse arumskelk is een giftige plant.Het is een meerjarige kruidachtige plant, die voorkomt in bossen en verwilderingen.In diverse gebieden is de plant geïntroduceerd en wordt daar soms als een ongewenste exoot gezien. De Italiaanse aronskelk is in nederland vaak aangeplant en verwilderd in bosachtige omgevingen op vochtige, voedselrijke grond.Stinzenplant.

Doornappel (Datura stramonium)

doornappel 2datura 11Hier de bloem van de blauwbloeiende doornapppel,wel mooi maar hij heeft de zelfde eigenschappen als de witte hier onder.De foto hier naast,de zaadbollen van de datura,noch groen zacht stekelachtig, hier droog zo hard als hout en dan zijn de zaden zeer giftig !!!

15-07-07

Doornappel (Datura stramonium)

i!!!!!!datura 22De doornappel is een eenjarig kruid met langgesteelde bladeren en witte bloemen met een trechtervormige kroon. De vrucht is eivormig en heeft een met zachte stekels bezette doosvrucht.De planten hebben een zwakverdovende geur en bevatten giftige alkaloïden (atropine, scopolamine) en looistoffen.Altijd je handen wassen indien je aan een datura gewerkt hebt.De datura is een zeer giftige plant !!!

Groteklaproos (Papaver rhoeas)

papavers kleinDe bijna verdwenen klaproos wint weer terrein,door het verbieden van de vele spoeistoffen die op de velden gespoten werden.De plant wordt bij massas gezaaid langs wegen en veldwegen.Een plant kan tot 400 bloemen voorbrengen in een seizoen. De wind zorgt er voor dat het zaad verspreid wordt.

14-07-07

Distelvlinder (Cynthia cardui)

distelvlinder klein De distelvlinder die een trekvlinder is en in Mei arriveerd in ons land. Deze vlinder is in onze streken te zien in open terrein,bloemrijke bermen parken en tuinen.Zoals hier in de tuin met zijn ongelofelijke biotoop van wilde bloemen en planten.

Echt duizendguldenkruid (Centaurium erythraea)

echteduizendguldenkruid xxDie mooie zelzame plant kan uitgroeien tot een hoogte van 50cm.Een fraaie plant van vochtige duinvalleien.Er bestaat ook soliter plantje duizenkruid,het fraaiduizendguldenkruid (Centaurrium pulchellum) dit met een stengeltje recht uit de grond en tot 15cm hoogte !!!

12-07-07

De Kleine kaardebol (Dipsacus pilosus)

kleinekaardebolkleine kaardebol 3 De kleine kaardebol bloeit in het wit. De bloemen zijn maar max twee cm hoog en breed,de plant trekt meer op een verwilderd boompje met op al de liggende hangende steunende zijscheuten staan bloemen.De plant staat ook vol met stekels,je vindt de zeer zeldzame plant op een schrale voedselarme vochtige bodem !!!

KaardeBol (Dipsacus fullonum)

de kaardebol xkaardebolDe doornige hoofdjes steken ver uit boven de andere begroeing.De stekels staan niet alleen op de hoofdjes maar over de ganse plant.De plant is algemeen op ruichten langs wegen enz.

10-07-07

De Atlanta (Vanessa atlanta)

atlanta vlinder2Deze Atlanta kon ik met het koude regenachtig weer naderen tot op vijftien cm,de vlinder zat hem te zonnen in een waterzonnetjes.De Atlanta is een trekvlinder,en overwinteren doet hij zelzaam,de vlinder drinkt ook uit poeltjes. Zijn eitjes legt de vlinder ook op de brandnetels.Een prachtige vlinder.

De rups van de dag Pauwoog !!!

rupspauwoog. 2De Rups van de de dagpauwoog,eindelijk griezelig die rupsen en nochtans komen er zo mooie vlinders van !!! eens het zien waard.

Dagpauwoog (Inachis io )

vlinderbloemGisteren waren hier honderden vlinders te zien,maar door het warme weer zijn ze niet te naderen.Daarom wacht ik altijd op een koudere dag,dan kan je heel dicht komen !!! zoals vandaag.De vlinder legt zijn eitjes op de brandnetel,en overwinterd hier op verborgen plekjes.

09-07-07

Onze derde vijver verliest water !!!

deze kleinTot mijn grote spijt is deze vijver lek.Het water staat honderduizend liter onder zijn pijl,schijnbaar is zwemmen in deze vijver mis,de vijver is niet sterk genoeg om het geweld van zwemmen te weerstaan !!! Zo gaan wij de vijver hetstellen,maar we moeten wachten tot alle salamandertjes er uit zijn.Want het zijn er honderden.Nu staat er noch ongeveer een honderduizen liter water in !!!

Een witte klaproos !!!

korenbloemWie zag er ooit een witte klaproos,wel hier is er eentje.De bloem is wel bevuild door de slagregens !!! maar ze is wit.