30-06-07

Kikkerbeet (Hydrocharis morsus)

dezeDe drijvende bladeren van dit vlezig plantje zijn vrijwel rond, een diep hartvormige voet,maar met vrije steunblaadjes langs de lange bladsteel.Bloemen die boven water komend zijn vrij lang gesteeld, 2 tot 3 cm, witte bloemdekbladen met een geel hart, vrouwelijke bloemen alleenstaand in de oksels van een zittend schutblad.

Watergentiaan (Nymphoides peltata)

klein watergentiaanNymphoides peltata 2 2 (836 x 554)Watergentiaan (Nymphoides peltata) De watergentiaan is een inheemse overblijvende waterplant. De plant lijkt veel op de waterlelie, maar er zijn enkele duidelijke verschillen. De bladvorm onderandre, maar bij de watergentiaan zijn deze veel kleiner dan bij de waterlelie. Ook is de gentiaan aan de onderzijde vaak rood aangelopen. De plant is geen familie van de waterlelie !!!

Moederkruid (Tanacetum parthenium)

moederkruidWellicht was moederkruid alleen inheems in het Middellandse zeegebied. Van daaruit heeft het zich over de rest van de wereld verspreid. De plant komt in ons land veel voor als sierplant in boerentuinen en heemtuinen. Hier en daar groeit het gewas in verwilderde vorm.

29-06-07

Hazepootje (Trifolium arvense)

HazepootjeWie weleens het zachte hazepootje heeft vastgehouden zal beamen dat de naam zeer toepasselijk is.Een heel speciaal plantje,dat je vindt op droge,zandachtige en kalkarme plaatsen.Dit plantje heeft zo zijn eigen scharmes,maar is wel plaatselijk zeldzaam. Wie zag het ooit ???

28-06-07

Korenbloem (Centaurea cyanus)

korenbloemkorenbloemEen sterk achteruitgaande plant dat korenblooempje,die we vroeger vonden in korenvelden,en waar ik met heimwee naar terug kijk en denk aan mijn kinderjaren !!!

Mottekruid (Verbascum blattaria)

KLEINverbascum blattaria albaNoch veel zeldzamer is het mottekruid,de bloemen staan ver van elkaar,en de zaad dozen zijn ronde bolletjes.En dat in tegenstelling van de andere kaarsen die langwerpige zaadhouder hebben.Deze plant bestaat ook witbloeient,tot zelfs rood bloeient.

Zwartekaars (Verbacum nigrum)

zwartekaarskleinDe zwartekaars is veel kleiner dan de koningskaars,en is niet behaard.Ze moet nochtans niet onderdoen voor de koningskaars vanwege haar purperen meeldraden.Deze plant is veel zeldzamer,en nochtans vindt je haar in de omgeving van de koningskaars.

Koningskaars (Verbascum thapsus)

kaarsDeze tweejarige plant doet het hier in de tuin wonder wel.Denkelijk een zestig stuks staan er straks in bloei.Deze plant is vrij algemeen,maar wel prachtig !!!

25-06-07

Beemdkroon (Knautia arvensis)

beemdkroonMet haar lilablauwe hoofdjes is de beemdkroon maar te vinden op vochtige bermen,of moerassege gronden.In een drogere tuin zal ze verdwijnen.

De waterteunisbloem ( Ludwigia uruguayensis)

waterteunisbloemdrijfblazen 2De waterteunisbloem is een exoot !!! en voor meer uitleg ga rechts en zoek de zelfde bloem !!! klik op deze bloem !!! De tropische waterteunisbloem, parelvederkruid en grote waternavel uit tuincentra zijn minder gewenst.Die planten overwoekeren gemakkelijk volledige wateroppervlakten en verhinderen dat er licht en zuurstof vanuit de lucht in het water kan. Zo komen waterplanten en waterdieren in de problemen en kan de waterafvoer belemmerd worden.De foto er naast was iets onbekends voor mijn,tot ik gisteren die plant aan het bestuderen was,en ik plots wist wat die eigenaardige witte spullen waren,het zijn gewoon levende piepschuimachtige druifvlotters om de plant boven water te houden,want in goede omstandigheden wordt de plant een tapijt van van minstens 0.5 hoogte,maar al die drijvertjes houden de plant boven water!

Teunisbloem (Oenothera macrocarpa)

lage teunisbloemOenothera macrocarpa 2 (861 x 642) xx Deze teunisbloem is afkomstig uit Kansas een van de Verenigde Staten van Amerika.Deze plant bloeit van juli tot oktober en wordt ongeveer 20 cm hoog. Een rijk en langdurig bloeiende plant.Met zeer grote zwavelgele bloemen.De plant valt ook niet te schreuren, om meerdere planten te hebben, wat ze heeft een pinwortel zoals alle teunisbloen.Op twede foto ziet je de plant in haar natuurlijke omgeving,waar de bloemen gans de dag bloeien,in de plaats waar de plant beschreven wordt dat ze maar savonds open gaat,hier niet en ginder niet!

Kleine teunisbloem (Oenothera parviflora)

kleine teunisbloemDeze kleine teunisbloem is de laatste van de wilde groep die bloeit.En heeft ook de eigenschappen van niet zo gemakelijk uit te zaaien,denkelijk staan er hier een tien percent tegen over de grote teuniesbloem,dat deze bloeid is wel een voorloper op de anderen kleine teunisbloemen !!!

Middelste teunisbloem (Oenothera biennis)

middelste teunisbloemDe middelste teunisbloem heeft ongeveer de zelfde eigenschappen als de grote teunisbloem,maar ze bloeid later,en heeft hier niet de eigenschappen van zo weelderig uit te zaaien !!! zie foto hier onder !!!

Grote teunisbloem (Oenothera erythrosepala) 

grote teunisbloem De grote teunisbloem is een tuinplant, maar is in België hier en daar verwilderd. de bloemknoppen zijn kegelvormig en de kroonbladen langer dan 3 cm en veel langer dan de meeldraden. de plant bloeit van juni tot oktober, de vrucht is een zaaddoos en het zaad is zeer fijn, duizend zaden wegen ongeveer 0,5 g !!!

23-06-07

Snoekruid (Pontederia cordata)

snoekruidsnoekruidEen sterke en mooie plant dat snoekruid,deze plant doet het werkelijk in ieder vijver. Waar de andere planten niet mee willen zal deze plant het wel doen. Voorbeeld je moet nooit de zwanebloem in een plantbak plaatsen ze zal nimmer bloeien.Plant maar een snoekruid deze blijf je zeker houden en bloeien zal ze ook.De plant is zelfs zeer decoratief !!!

22-06-07

Grasklokje (Campanula rotundifolia)

grasklokje22De bloemen van het grasklokje zitten aan dunne stengels die door de minste wind omknappen,maar over het algemeen wordt het plantje recht gehouden door het hoge gras.Sterk achteruitgaande plant van grazige plaatsen !!!

Gewone agrimonie (Agrimonia eupatoria)

agrimonieOp het eerste zicht een soort koningskaarsje in het klein !!!maar het heeft niets te maken met de koningskaars.Het valt op door zijn spitse bloemaar die uitsteekt boven vele andere planten,en de zaden hebben weerhaakjes als er iemand of iets voorbij komt zijn er een hoop zaden mee.Er bestaat ook een welriekende soort (welriekende agrimonie - agrimonia procera)

21-06-07

Gewone kattestaart (Lythrum salicaria)

14FC4B2C9-EB7C-D81A-D44DC80D6F197503kattestaardEen schitterende plant de gewone kattestaart,met zijn aarvormige bloeiwijze en zijn purperrode kleur staat zij prachtig in moerasachtige gronden,of randen van vijvers beken enz.

Parnassia (Parnassia palustris)

parnasiaDe Parnassia is een zeldzaam pantje hier in belgie,door overbemesting en de lager grond water stand is het bijna verdwenen,een moeilijke plant als ze niet in de juiste biotoop staat !!!

18-06-07

Bosandoorn (Stachys sylvatica)

Stachys sylvatica22bosandoorn2De Bosandoorn is meer een plant die steun zoekt tegen andere planten,daarom vindt je de bosandoorn altijd in een houding,omgevallen verwardt precies of de plant verwoest is.De bloemen zijn kleiner maar wel prachtig van kleur,een beetje wijn rode kleur,en de groeiplaats speel bijna geen rol.De plant is veel sterker dan de moerasandoorn !!!

Moerasandoorn (Stachys palustris )

moerasandoornEen echt knappe mooie plant die je meestal in groepen vindt op moderachtige verlaten plaatsen.De grond mag nooit uitdrogen of de plant verdwijnd,de plant is de moeite waard om er een moeras voor aan te leggen !!! waar de mooiste planten groeien en bloeien is in en op een moeras.

16-06-07

Trap van de kiosk !!!

135F7E4B4-9AC9-5D66-CD7145D3981AE033De trap van onze kiosk !!! een maal op de kiosk kan je alles bekijken en bewonderen van uit de hoogte !!!

Gewone Brunel (Prunella vulgaris)

brunnelbrunnel2Een mooi plantje die wilde brunel,met behulp van wortelde uitlopers vormtde plant soms een dicht tapijt op vochtige plaatsen zoals hier rond de vijvers.De plant is wel algemeen !!!

15-06-07

Vijvervissen !!!

vissenDe spiegelkarper, de zonnebaars,de rietvoorn enz !!!

Papaver (Orientalis)

papaver orientalisEen mooie plant die grote papaver, met zijn mooie rode kleur met een zwart hart ,met zijn grote zaad dozen die gemakelijk uitzaaien, en die je ieder jaar terug kan bewonderen !!!

14-06-07

Tamme Kikker !!!

tammekikkerDeze Kikker is reeds zo vele malen in de handen genomen dat het hem schijnbaar geen barst meer kan schelen, de kikker is in het geheel niet bang !!!

00:06 | Tags: tamme | Permalink | Commentaren (0)

13-06-07

Vis ?

visWie kan mij vertellen wat voor vis dat hier is,het is precies van model een goudvis met twee snorharen,maar de vis is blinkend zilver !!! Wie weet wat ???

12-06-07

American Pillar !!!

American Pillar 2Deze klimroos is bijna te vergelijken met de ballerinaroos,hier zijn de bloemen groter en is een goede klimmer,wat van de ballerinaroos meer naar de heester vorm is !!!

Kluwenklokje (Campanula glomerata)

kluwenklokjeEen ganse groep van die klokjes,zie hier onder.

Kluwenklokje (Campanula glomerata)

kluwenkloljeVan de andere blauwbloeiende klokjes verschilt het kluwenklokje in zijn bloeiwijze, de vele kluwens worden nog aangevuld door kluwens in de bladoksels.De wilde klokjes zijn zeldzaam en zijn vooral te vinden op kalkgrond.