30-05-07

Bijenblad (Melittis melissophyllum)

bijenbladMelittis melissophyllum 2222Bijenblad (Melittis melissophyllum) Dit is het bijenblad, ook wel soms bastaardmelisse genoemd, in het frans: mélitte, wetenschappelijk: Melittis melissophyllum, want de bladeren lijken op dat van melisse, maar de geur is belange niet zo aantrekkelijk, wel de bloemen: zeer groot (onze grootste lipbloemige) en ook variabel, van zuiver wit tot rood met gevlekte vormen en ook gefriseerde boord, vandaar dat er in de handel wel soms varieteiten op naam te verkrijgen zijn. De plant bloeit nu, maar is in België moeilijk te vinden (noorder grens van verspreiding?), enkel in de kalkstreek van de Vesdre en zeer zeldzaam (rode lijst van bedreigde planten) !!!

Posthoornslak (Planorbarius corneus)

POSTHOORNSLAK 2posthoornslakDeze slak is een bewoner van rivieren moerassen en vijvers,de slak is de grootste soort onder de hoornslakken.De tentakels lopen spitstoe naar het einde.De slak kan tot 30 mm doorsnede worden. Posthorenslak op de tweede foto lege kapot gebeten huisjes van de posthoornslak waren verstopt onder een laag struikje, het is zeker niet van een merel, maar van wat dan wel ?

29-05-07

Jakopskruiskruid (Senecio jacobaea)

jakobskruiskruidEen mooie plant dat jakopskruiskruid, maar ze groeid niet waar je ze wil hebben,een op het eerste zicht een slordige plant die veelal in groepen groeid maar hier aan de vijver wel tot zijn recht komt,de plant is vrij algemeen op zandige plaatsen !!!

Visjes !!!

1D88318BD-0CDA-188F-D83B59E73FA27CBAIeder maal dat je die vijver voorbij wandeld liggen deze twee viskes op de wacht,denkelijk naar iets om hun maagje te vullen !!! of willen ze soms eens dag zeggen !!!

28-05-07

Bruine kikker !!!

ik ben op wandel 1Ik ben op jacht,maar op de stenen is niets te vinden,maar wie komt daar aan onze vriend,wel natuurmanjak, wacht denk je niet dat ik en zelzame huidskleur heb,fotografeer mij eens !!! en kijk dat eens na, en de groeten van kwak !!!

27-05-07

Verhoogde weg !!!

randHier rechts weg kom je hier in onze windscherm, deze is honderd meter lang en ongeveer tien meter breed !!! hier staan honderden bomen en struikenen en terwijl je er door wandeld, heb je rechts een verhoogde weg en kom je iemand tegen,je hoord de mensen die daar boven voorbij wandelen maar je ziet hen niet !!!

De vijf wegen !!!

vijfwegHier sta je op een plaats waar ik van de vorige vijver kom,en direkt gans links ligt onze ronde vijver, over de viltroos links ligt een wegje die over een brugje loopt en waar je aan de trap van de kiosk komt,recht door kom je in onze echte wildernis van bosplanten,en rechts kom je,zie volgende foto !!!

26-05-07

Vingerhoedskruid (Digitalis purpurea)

vingergoedskruidvingerhoedskruids2Deze mooie maar giftigeplant vindt je terug in open plaatsen in bossen,verwilderde plaatsen zoals hier in onze wildernis,de witte staat hier ook,het is een vrij algemene plant !!! en van giftig gesproken de plant bevat (digitaline) die gebruikt wordt om het hart te regelen, af blijven dus !!!

Slangenkruid (Echium vulgare)

slangenkruidSlangenkruid2Het slangen is een zeer decoratieve plant met zijn helderblauwe bloemen en met roze meeldraden staat de plant zeker niet mis in een wilde tuin,de plant is vrij algemeen op zonnige plaatsen met kalkachtigen bodem.Op de tweede foto staat zelfs het ruigklokje er bij.

25-05-07

Kamsalamander (Triturus cristatus)

11Zoals gewoonlijk doe ik zoals iedere dag (25 - 5 - 2007) mijn ochtend wandeling, gewapend met sterke rubber handschoenen aan,en mijn fototostelletje en zo zie ik enige netels staan en begin ik deze te verwijderen !!! maar het is te laat ik had een soort nestje bloot gelegd waar een super mooi diertjes in zat !!! het was gloeiendwarm maar ik opserveerde die salamander die er roerloos bij lag, maar door die plotse hitte kwam het diertje rap tot leven,maar had schijnbaar de tijd om nog eens zijn oud verblijfje te verkennen en dan snel te vertrekken.Dit hier is het mannetje,het vrouwtje heeft een gele rugstreep.

24-05-07

Terug het wijfje van de keizelibel !!!

libel dat 22het mannetjes is langer en meer kleurloos, een prachtig beestje deze libel !!!

Keizerlibel (Anax imperator)

libel verkleindDe keizerlibel juist uit de larve,ik heb twee uren naar die gedaante verwisseling zitten kijken,een prachtig iets !!! uit die vieze griezel komt er zo een prachtig incekt !!!

Honderden kikkers !!!!

kikkersWaar zuivere vijvers zijn zijn er kikkers,hier ziet je er enige,want toen ik er bij kwam dook de helft onder,en hier zie je wat ik nog kon fotograferen,en ja het was in de paar tijd !!!

De panterkikker !!!

kikkersDoor de kikker hier onder te zien heb ik er enige gevangen en in een emmer gestopt,maar terwijl ik wil fotograferen zijn de helft er al terug uit gesprongen !!! hier zit de zelfde kikker bij van hier onder die ik de panterkikker noem !!! wie weet wat ,volgens mij evolutie door opwarming van de aarde !!!

Evolutie kikkers !!!

speciaalHier een beetje evolutie van de kikker !!! het is geen bruine, geen groene, geen pad wat is het dan wel !!!

18:03 | Tags: evolutie | Permalink | Commentaren (0)

23-05-07

Bijenorchis (Ophrys apifera)

orchis 11Voor de moment staan drie soorten orchissen in onze wildernis !!! ik had ze bijna over het hoofd gezien,hier de bijenorchis een prachtige plant die jammerlijk onder de struiken groeit en bloeit,en als je er niet aan denkt zijn ze verdwenen !!!

22-05-07

Muskus kaasjeskruid (Malva moschata) 

muskus2Deze plant heeft ongeveer de zelfde eigenschappen als het Grootkaasjeskruid,maar de bloemen hebben niet zo een donkere kleur, en vijfdelig.

Groot kaasjeskruid (Malva sylvestris)

groot kaasjeskruid 2222Een prachtige plant,dat kaasjeskruid met als beroemde verwant aan de stokroos !!! de grote rozerode bloem zijn donker geaderd,de plant is vrij algemeen langs wegen tegen muren en vooral op warme plaatsen !!!

21-05-07

Gewone oeverlibel ( orthetrum cancellatum)

libelHier de vrouwelijke oeverlibel die vrij algemeen is maar niet in het noorden,het mannetje is blauw en hier het wijfje is geelbruin met een donkerbruine tekening op het achterlijf !!! de vleugelspanning is rond de 80 mm !!!

Libel larve ( orthetrum cancellatum)

larve libelWat een griezel die libel larve,nochtans als je zuurstofplanten verwijderd, zie je er honderden die ze snel als een vis weg zwemmen, de larve kan van verschillende libellen zijn !!!

Gele plomp (nuphar lutea)

waterplomp 000000nuphar lutea natuurmanjak x (879 x 663)Deze gele plomp staat reeds jaren in de vijver,de plant groeide en bloeide,maar nu is ze een reus geworden !!! er staan zeker een twintigtal van die bloemen aan !

Lelie foto !!!

deze33Terug een paar vijver fotos,hier nochmaals een waterlelie gefotografeerd van uit het bootje !!! en zeggen dat dit gefotografeerd is met een toestelletje die op het net te vinden is voor een prik !!!

19-05-07

Terug in het bootje !!!

bootjeTerug even in het bootje gestapt om de moeraswederik te fotograferen,en natuurlijk ook noch even een paar andere fotos genomen !!!

18-05-07

Natuur zicht !!!

verhoogde wegHier sta ik op een verhoogde weg die ongeveer een twee meter hoger ligt dan de rest en dwars door onze tuin slingerd !!! hier ziet je de rondevijver met daar achter de kiosk !!! laat het geen gezicht bedrog zijn die vijver is twaalf meer doorsnede, en de kiosk is zeven meter hoog !!!

Gekroesdemelkdistel (sonchus asper)

gekroesdemelkdistelDe op paardebloem lijkend plant is zeer gewild door het vee die er door meer melk zouden geven !!! algemene plant van akkers duinen wegkanten enz iii

16-05-07

Terug een stukje natuur !!!

wilde natuurHier de zelfde vijver,maar het ander gedeelte !!! een echt stukje wilde woeste biotoop !!!

15-05-07

Nachtkoekoeksbloem (melandrium noctiflorum)

nachtkoekoeksbloemkoekoeksbloem xEen mooie maar zeldzame plant ,die haar naam eer aandoet want in de tuin hier kan ik die plant opserveren, sommigen denken dat de bloemen aleen maar savonds open gaan,van het grootste gedeelte wel,ze versprijdt een zoete geur die nachtvlinder aan trekt !!! de bloemen zijn tweeslachtig maar kunnen zichzelf niet bestuiven,het moet hoofzakeljk door de wind of incekten gebeuren !!!

In mijn ogen onze mooiste vijver !!!

ronde vijverHier onze ronde vijver, twaalf meter doorsnede en bevat op normaal pijl 55.000 lieter water !!! zeker veertig soorten planten in waar ik binnen kort er zeker de helft verwijder (deze staan op kapaza) !!! prachtig en waar die vissen alle maal vandaan komen duizende !!!

13-05-07

Terug een zicht op de tuin !!! 

186307C6A-0A7E-F212-2150D887AA16FCD5 Hier terug een zicht op mijn tuin !!! en waarom al die fotos !!! wel een foto verteld jullie zo veel dat je met een klein beetje uitleg al begrijpt wat je ziet !!!

12-05-07

Adderwortel (polygonum bistora)

de veenwortelDeze prachtige moerasplant is een lust voor het oog !!! de vrij zeldzame plant is te vinden in vochtige bossen;en vormt som plaatselijk grote groepen , hier staan de planten prachtig in onze vijvers !!!