30-04-07

Onze kiosk !!!

kioskZo begint het er weer zomers uit te zien, en op de kiosk zie je recht en links grote vijvers die bruisen van het leven!!! kikkers salamanders libelen waterjuffers vogels, het is een natuurkoncert,de vrienden die hier komen staan telkens verbaast hoe rustig het hier is ondanks de hemelse muziek van duizende kikkers vogels een zuchtje wind !!! en een biertje daar boven !!!

Dagkoekoeksbloem (silene dioica)

14349FE98-CA2B-DC97-8CA2A912E6F80028De reukeloze dagkoekoeksbloem is een schaduw plant die vooral groeid in lichte loofbossen en onder hakhout te vinden is !!! het is een hoge fraaie plant met vele rode bloemen,waar door hij in menige tuin niet zou misstaan, de plant is tweehuizig:elk exemplaar draagt slechts of mannelijke of vrouwelijk bloemen !!! vlinders en hommels zorgen voor de bestuiving !!!

Wilde hyacint (scilla non-scripta)

21416CF36B-F7D1-ABAE-4216A6332798AAB3De wilde hyacint is in sommige loofbossen in het voorjaar te zien als een blauw tapijt !!! maar op de meeste plaatsen is de soort zelzaam,waar hij voorkomt gaat het dikwils om afstammelingen van verwilderde exemplaren !!!

29-04-07

De Grote muur (Stellaria holostea )

grote muurDe in het oog springende witte vlekken in je tuin,kan je echt staan bewonderen door zijn witte bloemen pracht,een gemakkelijke plant die maanden bloeit,niet woekert en zich zonder problemen laat verplanten en verwijderen,de plant stelt geen hoge eisen aan de grond. Wel zijn mij noch twee soorten bekent (Grasmuur - stellaria graminea) (Moerasmuur - stellaria uliginosa)

27-04-07

Kleine watersalamander (triturus vugaris)

134643B90-FA26-789B-A78F20B0DCB8E1FCIk verleg in onze tuin een molensteentje van een 75cm doormeter en wat zit er onder de kleine watersalamanders !!! deze waren rapper dan ik ik heb er maar drie kunnen vangen,en de rest waren verdwenen !!! rap mij fototoestel gehaald en klik hier ziet je de salamandertjes !!! hier zitten er honderden,maar als je er eentje zoekt nee hoor,geen te vinden !!!

24-04-07

Gewone Nachtwolfspin (Trochosa terricola)

spinDe gewone nachtwolfspin is de naam van de spin,maar door het feit dat ik niet veel afweet van spinnen ga ik er niet op in, maar een iets weet ik wel dat een spin geen incekt is.Maar wel onder de dieren gerekend wordt.Een incekt heeft altijd zes poten en een spin heeft er acht,en dat is een van de grote verschillen tussen spinnen en incekten !!!

23-04-07

Zenegroen ( Ajuga reptans ) (kruipend)

zenegroen2Het kruipend zenegroen is een vaste plant uit de lipbloemenfamilie De ruim 50 soorten in dit geslacht komen voor in de koelere delen van wereld. Deze soort wordt als bodembedekker in de tuin gebruikt. Zenegroen heeft een sterk groeivermogen en kan het gehele jaar door worden aangeplant. De grond moet wel vochtig zijn en de planten mogen niet te veel in de zon staan! In wilde tuinen is zenegroen populair

19-04-07

Akkervergeet - mij - nietje (myosotis arvensis)

bosvergeetmijnietje.Hier het akker vergeet - mij - nietje,met bloempjes van 3 mm doorsnee! er is heel weinig vershil tussen het akker - moeras en zompvergeet - mij - nietje, dat plantje vindt je overal,maar met het verschil dat je het met het blote oog niet ziet !

00:46 | Tags: plant | Permalink | Commentaren (0)

15-04-07

Het zaad van de twee wilde soorten judaspenning

pennigkruid2Het linkse zaad is van de witte inheemse judas penning !!! En het ronde zaad is van de tweejaarlijkse mauve judaspenning !

13-04-07

judaspenning (lunaria rediviva)

1EBC51E93-9714-BE6D-AF79432EAE2F53FAWINTERHARD PENNIGKTUIDDe vaste judaspenning is een vaste plant in de kruisbloemenfamilie.de plant komt in het wild voor in heel europa in vochtige bossen en op leemhoudende gronden.de gesteelde bladeren zijn hartvormig met een gezaagde rand.de lilakleurige tot witte bloemen zijn reukloos en 15 tot 20 mm groot. de bloemen zijn gegroepeerd aan de top van de rechtopstaande stengel. De bloeitijd loopt van april tot juni de hauwtjes zijn in tegenstelling tot de tweejarige judaspenning zijn langwerpig. de vruchten zijn plat, langwerpig en ongeveer 2,5 cm breed en 5 cm lang !!!

Judaspenning (Lunaria annua)

blog 1judaspennigIn nederland en belgië komt alleen de soort judaspenning in het wild voor. dit is een 30 - 60cm hoge plant met getande bladeren, die bloeit vanaf april vanwege hun fraaie mauve gekleurde bloemen wordt de judaspenning veel in tuinen gekweekt. van de judaspenning bestaan dan ook een groot aantal gekweekte cultivars !!!

12-04-07

Ribes (laurifolium)

ribesDeze gele ribes is eerder een zelzame plant met zijn leerachtige bleekgroene bladeren !!! de heester is tweeslachtig !!! hier staan de bloemtrosjes naar boven gericht in tegenstelling van de mannelijke plant waar de bloemtrossen naar beneden hangen !!!

Ribes sanguineum !!!

ribes blogdyn001_original_922_710_pjpeg_23828_49783a440b521ce8717dfcd49c27edb4Het is elk jaar weer een opvallende verschijning in de tuin met zijn zijn rode bloemen trossen,een prachtige heester die ribes sanguineum ! Hij bloeit wel later dan die kultivar hier neven, met zijn lichtroze bloemen.

11-04-07

Violetjes !!!

1E2071F2E-062D-C680-A93831FCA245657DEen beetje kleur in brengen !!! gekultiveerde violetjes !!!

21:43 | Tags: viooltjes | Permalink | Commentaren (0)

Kiosk !!!

kioskHeel snel is de lente op gang gekomen !!! alles begind te bloeien,en veel planten horen noch niet te bloeien,je ziet werkelijk de groei en bloei !!! straks kunnen wij weer zitten dromen op onze kiosk te midden de silte die verbroken wordt door fluiten de vogels en kikker conserten !!!

20:11 | Tags: kiosk | Permalink | Commentaren (0)

10-04-07

Smeerwortel (symphytum ibericum)

deze  blogIk was toevallig bij een tuin architect !!! en na wat gepraat te hebben wil deze brave man ons zijn tuin eens tonen !!! het was ook een soort verwilderde natuurtuin !!! en bij het rond wandelen zie ik hier en daar een soort grondbedekker staan !!! heel mooi maar ik kan die plant niet thuis wijzen !!! en ik vraag hem is dat een inheemse plant !!! natuurlijk zegt de man, maar ik ken die plant niet, nooit gezien en ik dacht ik maak er rap een foto van en ga dit thuis eens onderzoeken !!! en na wat gezoek vindt ik dat het een smeerwortel is !!! die bloeit met crèmekleurige bloemen en een bodembedekkende plant is die rap groeid,en op een plaats in halfschaduw het buitengewoon goed doet. de plant verbreidt zich met worteluitlopers maar is haast nooit te vinden en zeker niet inheems !!! WIL JE DE GEWONE SMEERWORTEL ZIEN? KLIK RECHTS OP DATUM 05-2008 !

07-04-07

Puschkinia (libanotica)

blog 1Puschkinia een heel mooi knolgewas die nu in volle bloei staat!!! super mooi !!!

05-04-07

Draadereprijs (Veronica filiformis) ( Akkerereprijs (veronica agrestis)

veronica agresti xereprijsAkkerereprijs bloeit van april tot de herfst met witachtig, blauwgeaderde, 5 tot 8 mm brede, alleenstaande bloemen, waarvan de bovenste slip blauw.( De rechtse foto de draadereprijs heeft deze blauwe slip niet) De stompe zwak behaarde kelkslippen zijn eirond tot langwerpig !!! de randen van de kelkslippen bedekken elkaar onder de vrucht niet. de vruchtlobben zijn omhoog gericht.

04-04-07

Kievitsbloem (Fritillaria meleagris)

fritelaria 2deze 22De kievitsbloem is een in nederland en belgië in het wild zeer zeldzaam voorkomend bolgewasje. in nederland is de wilde plant wettelijk beschermd !!! de bloem heeft paars (soms wit) geblokte bloemblaadjes. het plantje heeft een zeer tere stengel met smalle blaadjes, en dat na aantal maanden na de bloei afsterft. De planten doen er na het zaaien er ongeveer drie a vier jaar over om in bloei te komen,prachtig die bloemen in het wilde.

03-04-07

Daslook (Allium ursinum)

daslook 2.2daslook 1Daslook is een in nederland en belgie vrij zeldzame en wettelijk beschermde plant behorend tot de lookfamilie (Alliaceae). de naam daslook kan afgeleid zijn van dassen, die vroeger onder deze planten hun hol hadden.de zuiver witte bloemen hebben zes witte kroonbladen en zijn in losse bolvormige schermen gegroepeerd. de plant bloeit van april soms tot juli, en wordt 20 cm hoog. de plant groeit vaak in groepen, en trekt door de sterke uienlucht snel de aandacht waar de katten voor vluchten.De bloem bevat zes meeldraden en een driedelige stamper.de verse bladeren kunnen gegeten worden tegen aderverkalking hoge bloeddruk en als middel tegen wormen en bij darminfecties.De bladeren kunnen rauw fijngehakt gebruikt worden in salades en in soepen mits de plant nog niet gebloeid heeft ze hebben een zachte bieslooksmaak.In zuid duitsland geniet daslook sinds enkele jaren een grote populariteit en wordt verwerkt tot pesto en marinades en in onder meer brood en kaas.

02-04-07

Rhododendron !!!

deze rododendromDe rhododendron die een kultivar is en hier niet thuis hoort staat er nu zo bij !!! al bijna uit gebloeid !!!