31-10-06

Boswesp (Dolichovespula silvestris) 

blog5Dolichovespula silvestris x Het zelfde wespenest van hier onder,maar ik heb het nest open gemaakt en zo ziet het er uit van binnen,in drie lagen boven elkaar,echt met steuntjes staan de raten de ene op de andere !!!!

Boswesp (Dolichovespula silvestris)

blogDolichovespula silvestris yHeel mooi deze wespennest,een kunstwerkje der natuur,deze heb ik nauwkeurig onderzocht en dan voorzichtig open gemaakt,maar de papierachtichtige supstantie is zo sterk dat je er werkekelijk moet aan trekken om het nest los te krijgen.

30-10-06

Perenvuur !

perevuur2Perenroest of soms peren vuurgenoemd,kijk op de bladeren van de boom daar zie je de vlekken van het perenvuur die een soort zwam is! Deze foto is gefotografreerd door een Juweel lensje van 1,5 cm doorsnee en dit bij geberk aan een macro instelling op mijn oud toestelletje !Klik rechs op datum 10 maand 2006 om alle fotos te zien !

26-10-06

Peren roest ((Gymnosporangium sabinae) 

perenroest 2De oranjerode vlekken (Spermogonien) boven op de bladeren van de peer worden veroorzaakt door de roestzwam Gymnosporangium sabinae, die tijdens zijn levenscyclus zowel de peer als de jeneverbesboom als gastheer heeft. Aan de onderkant van het blad vormen zich "pokdalige" verdikkingen. (Aecidium) Deze sporen die als een aanhangseltje aan de verdikking zit worden Pseudoperidien genoemd. Deze Pseudoperidien zorgen voor vermeerdering en worden verspreid door de wind en insecten over een afstand van ongeveer een kilometer.volgen de wet van Belgie moet de boom direkt vernietigt worden !!!!

Peren roest ((Gymnosporangium sabinae)

peren roestPeren roest of soms peren vuurgenoemd,kijk op de bladeren van de boom daar zie je de vlekken van het peren vuur die een soort zwam is !!!!!!!!!

De vliegenzwam (Amanita muscaria)

De vliegenzwam (Amanita muscaria)De vliegenzwam,ga naar datum recht 10 - 2008 om de vijf fotos te zien ?

25-10-06

De Grote stinkzwam (Phallus impudicus)

grote stinkzwamvliegezwam 2De grote stinkzwam is een algemen paddestoel van humus rijke bodems.Deze zwam wordt aangetrokken door vliegen door zijn doordrigend stinkgeur,zie twede foto.

20-10-06

De porselijnzwam (oudemansiella mucida)

porcelijnzwamEen prachtige paddestoel die porcelijnzwam,en bijzonder als hij op een omgevallen rotte boom staat zoals deze hier waar er wel honderd op de zelfde stam staan.

Wat nu nog bloeit

margariet blog

Kamsalamander ( Triturus cristatus )

blog salamanderDe Kamsalamander zelfs nu noch te zien,daar er hier een grote vijver is die afgeschermd is tegen natuurlijke vijanden,bestemd voor salamanders en kikkers,deze foto is het vrouwtje van de kamsalamander,te herkennen aan de gele rugstreep.

15-10-06

Salamandertjes !!!!!

salamandertjes blogIk neem een stuk tapijt weg, overschot van een vijver en zie wat er onder zit,ongeloofelijk rond de dertig salamandertjes,een paar minuten later was er al geen enkel meer te vinden !!!!

Wie weet wat !!!!

wie weet wat blogIn ons bos staat hier en daar een soort,ja ik weet het niet,en soort schimmel wonder mooi maar??????

10-10-06

Grote wegslak (Arion ater rufus)

eieren2Eieren van de grote wegslak.Wil je de slak zien, klik dan op datum 10 - 2006 aan de rechter kant.

Grote wegslak (Arion ater rufus)

naaktslak2De grote wegslak is een naaktslak, die komt pas tevoorschijn bij regenachtig weer, zoals na een regenbui, en zijn snachts actief om warmte en zonlicht te vermijden. De meeste naaktslakken kunnen veel schade aan gewassen veroorzaken omdat ze zeer grote hoeveelheden bladeren in een vrij korte tijd kunnen eten. Daarnaast eten ze ook veel dood plantaardig materiaal.Er zijn ook ondergronds levende soorten die knagen aan de wortels.Wat ze ook eten de slakken is dood plantaardig materiaal. Enkele soorten als de grote aardslakken jagen zelfs op andere naaktslakken.

03-10-06

Dagpauwoog (Inachis io)

de dag pauwoooog 2Alles bij elkaar niet te geloven dat uit zulke griezels van rupsen zo een mooie vlinder voor komt,is hij niet prachtig !!!!

De pop van de Dagpauwoog.

de pop.2Ik heb zo een rups een halve dag gevolgd,als een sneltrijn ging ze er vandoor ze heeft zeker honder meter afgelegt tot ze aan een muurtje kwam, daar heeft de rups gans het muurtje afgetast tot ze plots een plekje vond waar ze bleef zitten,en de volgende dag was er een pop,je ziet er noch stekeljes bij hangen !!!!

Rups van de de Dagpauwoog

rupspauwoog. 2De Rups van de de dagpauwoog,eindelijk griezelig die rupsen en toch het zien waard !!!!

01-10-06

De oproller (Glomeris marginata)

1058BBD01-0041-9396-A7882F416987692Ede oproller xxxWat vele natuurliefhebbers nooit hebben gezien dat is de oproller,het lichaam is een boeiende combinatie van zwarte segmenten,met daartussen gelebanden.bij gevaar rolt hij zich op tot een dichte,goed beschermende bol.De twede foto is 500 maal vergroot.